Muut

Alkoholistista auttajaksi

  • Epari

Ulkoapäin Minnesota-hoitola näyttää aivan samalta, kuin minkä tahansa maalaistalon pihapiiri Vasunmäentien varrella Lapualla. Ainoastaan useammat autot pihassa ja kyltti oven yläpuolella paljastavat eron.

– Sanna, alkoholisti, esittäytyy minulle sairaanhoitajana toimiva Sanna Kallio ja halaa lämpimästi. Nykyisin työntekijänä Minnesota-hoitolassa toimiva Kallio kantaa ylpeänä sairaanhoitajan titteliä ja raittiutta kuvaavaa kameli-pinssiä rinnassaan.

Toisin oli aiemmin. Nelikymppinen Kallio on työskennellyt jo pitkään sairaanhoitajana, mutta ennen nykyistä työpaikkaansa hän vaaransi potilasturvallisuuden työskentelemällä huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Hän myös varasti lääkkeitä työpaikaltaan.

Työpaikalla epäilyt heräsivät aina jossain vaiheessa. Kallio vastasi syytöksiin vihaisesti kieltämällä kaiken. Kuuden vuoden jälkeen hän kuitenkin väsyi valehteluun ja myönsi lääkevarkaudet sekä riippuvuutensa.

– Aamulla töihin mennessäni en vielä tiennyt, että tämä olisi päivä jolloin hakeudun hoitoon. Iltapäivällä saavuin tänne Lapualle ensimmäisen kerran, kertaa Kallio sen päivän tunnelmia.

Minnesota-hoidon kuukauden kestävä perusjakso sisältää läheisviikonlopun, joka on tärkeä osa hoitokokonaisuutta. Siellä läheiset saavat tietoa alkoholismista sairautena ja koulutuksessa puhutaan myös alkoholistiperheen rooleista.

Hoitoon mennessään Kallio menetti lupansa työskennellä terveydenhuoltoalalla. Toivuttuaan hän opiskeli merkonomiksi ja ajautui suorittamaan työharjoittelunsa Minnesota-hoidon toimistotöissä Lapualla.

– Valmistumisen jälkeen jatkoin kesätöissä. Vakituisen työpaikan sain samana vuonna.

Kahden vuoden jälkeen Kallio sai Valviralta lupansa takaisin. Hänet ylennettiin koko hoitolaitoksen vastaavaksi sairaanhoitajaksi lokakuussa 2013.

– Enpä olisi täällä hoidossa ollessani uskonut, että niillä ”meriiteillä” saisin itselleni mahtavan työpaikan, naurahtaa Kallio nyt iloisena.

Teksti Satu Tikkaoja

Lue koko juttu 24.6.2015 ilmestyneestä Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka