Muut

Erityislapsellakin on oikeus liikkua

  • Epari

Loistavaa, loistavaa! Minä osaan! hihkuu Johan Lauhanen ja potkaisee itsensä liukuun Seinäjoen jäähallissa. Yhdeksänvuotias pikkumies pysyy hyvin pystyssä. Hän harrastaa luistelua Seinäjoen Taitoluistelijoiden erityislasten liikuntaryhmässä kolmatta vuotta.

Margit Ristimäki ja Risto Lauhanen adoptoivat Johanin Kiinasta neljä vuotta sitten. Silloin pojan motoriset taidot olivat paljon heikommat.

– Kiinassa on sisälapsia, jotka eivät pääse miljoonakaupungeissa noin vain ulos touhuamaan. Me olemme alusta saakka harrastaneet hiihtoa ja luistelua. Luistelu on viime talvina ollut kyläkoulun jäällä lähes mahdotonta ja säiden armoilla. Täällä on hyvät puiteet ja lasten ohjauksesta vastaa maailmanmestari, Lauhanen juttelee ja viittaa muodostelmaluistulun maailmanmestariin Tiina Pesoseen.

Jäällä on aina useampi ohjaaja. Ristimäki pitää tärkeänä, että jokainen saa henkilökohtaista opetusta kirjaimellisesti kädestä pitäen.

– Muutama viikko sitten tunti jouduttiin perumaan. Pettymys oli kova ja itkuhan siitä tuli, Ristimäki harmittelee.

Liikuntalaki velvoittaa kunnat järjestämään liikkumismahdollisuuksia myös erityisryhmille, eli niille, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan.

Seinäjoen kaupungin liikuntapalveluilla ei tällä hetkellä ole avoimia liikuntaryhmiä erityistä tukea tarvitseville lapsille. Erityisliikunnan koordinaattori Sarika Kivimäki kertoo, ettei alle 18-vuotiaita ole silti unohdettu.

– Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien yhteydessä on useita ryhmiä. Joka vuosi on erityislasten uimakoulu ja muutama isompi liikuntatapahtuma. Uusia liikuntaryhmiä perustetaan harkinnan ja resurssien mukaan.

Kivimäki puhuu erityisliikuntaryhmien sijaan mieluummin soveltavasta liikunnasta.

– Painotamme kaikille avoimia liikuntamahdollisuuksia. Tarkoitus ei ole eristää tukea tarvitsevia lapsia omiin ryhmiinsä, vaan soveltaa liikuntaa jokaisen tarpeen mukaan vaikka niin sanotun tavallisen ryhmän sisällä.

Liikuntapalvelujen rooli lasten erityisliikunnan järjestämisessa painottuu pitkälti esimerkiksi koulujen, päiväkotien, järjestöjen ja urheiluseurojen kanssa tehtävään yhteistyöhön.

– Voimme tukea eri tahojen järjestämää erityisliikuntaa esimerkiksi alentamalla tilavuokria, myöntämällä avustuksia ja kouluttamalla ohjaajia. Kolmas sektori tukee työtämme merkittävällä tavalla.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu 7.10.2015 ilmestyneestä Eparista joko paperilta tai verkosta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka