Muut

Kosmetiikan kemikaalikuorma kasvaa

  • Epari

Nikkeliä, kromi, koboltti, lyijy, nitraatit. Sivelisitkö näitä kasvoillesi? Luettelo on nimittäin aineosista, joita kosmetiikka voi sisältää.

Käytämme päivittäin jopa kymmeniä erilaisia kosmetiikkatuoteitta. Harva kuitenkaan on perillä siitä, mitä tuotteet voivat pitää sisällään.

– Kosmetiikka-allergiat tai herkistymiset ovat yleistymässä. Se voi liittyä käytettyjen tuotteiden määrään tai tietoisuuden lisääntymiseen, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Outi Pajula.

Vältä näitä

Kosmetiikka-allergisia on Allergia- ja astmaliiton mukaan noin 10 prosenttia. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat hajusteet ja formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet. Kaikki aineet ovat tarkkaan testattuja ja määrät pieniä, mutta jotkut ainesosat voivat olla melko kyseenalaisia.

– Suuri puheenaihe on tällä hetkellä metyylikloori-isotiatsolinoni. Siihen liittyvät allergiat ovat lisääntyneet vuodessa muutamasta prosentista noin 14 prosenttiin, Pajula kertoo.

Metyylikloori-isotiatsolinoni on hiuskosmetiikassa, deodoranteissa, ihovoiteissa ja puhdistusaineissa yleisesti käytetty säilöntäaine. Sen käyttöä iholle jätettävissä tuotteissaan ollaan juuri rajoittamassa, johtuen sen suuresta allergisoinnista sekä isoista ympäristövaikutuksista. Toinen vahvasti allergisoiva aine on parafenyleenidiamiini, jota käytetään tummana väriaineena.

Farmaseutti Anne Järvenpää kehotta yllä mainittujen lisäksi tarkkailemaan sisältääkö tuote parabeeneja tai PEG-yhdisteitä.

– Parabeenin on todettu vaikuttavan hormoneihin ja niitä löytyy lähes kaikista tuotteista kosteusvoiteista meikkeihin.

– Sisällysluettelosta kannattaa kiinnittää huomiota PEG-yhdisteisteisiin eli erilaisiin indikaattoreita sekä mineraaliöljyihin. Monissa tuotteissa on esimerkiksi parafiiniöljyä, josta tehdään myös kynttilöitä, Järvenpää luettelee.

Farmaseutti ohjeistaa, että sisällysluettelossa ensin on tuotteessa suurimpina määrinä käytetyt aineet.

– Lisäainemäärät ovat pieniä, jonka vuoksi ne löytyvät listan lopusta. Kannattaa opetella tutkimaan tarkemmin sitä, mitä omat kosmetiikka tuotteet sisältävät.

Herkistymisen tai allergian oireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät yleensä siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Säilöntäaineet lisäksi monia allergisoivat hajusteet.

Viime vuosina on ollut suosittua mainostaa tuotteita säilöntäaineettomina ja tuoksuttomina. Se on hyvä valinta. Osa kosmetiikasta on myös puhdistetumpaa. Esimerkiksi apteekeissa on myynnissä tällaisia tuotesarjoja.

– Itse suosin luonnonkosmetiikkaa, jossa ei ole lisä- tai säilöntäaineita. Kaikki osat ovat luonnosta, osa jopa sellaisia, että niitä voisi vaikka syödä, Järvenpää informoi.

– Painotan olemaan tarkkana sen kanssa, että tuote todella on sertifikoitua. Markkinoilla on monenlaista luonnonkosmetiikkasarjaa, jonka kanssa kannattaa olla varovaisia. Vain sertifiointi takaa tuotteen laadun ja raaka-aineiden puhtauden, Järvenpää kertoo.

On myös huomattava tarkastaa sertifiointi tuotekohtaisesti.

Jos epäilee allergiaa tai ihottumaa kosmetiikasta, on tärkeää hakeutua ihotautilääkärin tutkimuksiin ja tarvittaessa ihotesteihin.

– Allergiatestit tehdään lapputestillä, josta nähdään mahdollinen allergian aiheuttaja. Herkkäihoisen ja atoopikon kannattaa välttää esimerkiksi vahvasti hajustettuja tuotteita ja tietenkin sellaisia asioita, joista voi havaita saavansa oireita, erikoislääkäri Pajula muistuttaa.

Mitä kosmetiikka sisältää?

Flataatteja käytetään yleensä muovien pehmentämiseen. Kosmetiikassa flataatteja käytetään muun muassa kynsilakassa ja hiuslakassa.

Formalehydin vapauttajat ovat kosmetiikassa suosittuja, sillä ne parantavat tuotteiden säilöntäominaisuuksia. Formaldehydin vapauttajat ovat karsinogeeneja, niitä käytetään myös lakoissa ja liimoissa.

Alumiini on antiperspiranteissa yleisesti käytetty ainesosa, joka käyttäytyy estrogeenien tavoin.

Parabeenit eli metyyli, etyyli-, butyyli- tai propyyliparabeenit ovat säilöntäaineita, jotka häiritsevät hormoneja ja voivat imeytyä ihon läpi.

Lyijyä on todettu löytyvän varsinkin huulipunista ja -kiilteistä.

Nikkeliä käytetään esimerkiksi ripsiväreissä ja tummissa luomiväreissä.

Parafenyleenidiamiini on tummissa väreissä väriaineena käytettävä kemikaali.

Metyylikloori-isotiatsolinoni on hiuskosmetiikassa, deodoranteissa, ihovoiteissa ja puhdistusaineissa yleisesti käytetty säilöntäaine.

Teksti: Laura Syväoja

Artikkeli ilmestynyt 2.12.2015 lehdessä. Hyvä olo -teema sivuilla 12-15.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka