Muut

Koululaisilla menee hyvin ja huonosti

  • Epari

Seinäjoen koululaisten tunteet on nyt tutkittu.

Lapset ja nuoret ovat enimmäkseen sosiaalisesti hyvinvoivia ja hyvillä tulevaisuuden voimavaroilla varustettuja. Yksinäisyystutkimuksen tulokset kertovat silti myös turvattomuudesta ja yksinäisyyden tunteesta.

Asiat ilmenevät koululaisille tehdystä Webropol-kyselystä, johon vastasi viime vuonna liki 4000 perusopetuksessa olevaa lasta.

Tulokset kertovat myös heikosta ympäristöihin kiinnittymisestä ja turvattomuudesta. Kaikki eivät tunne kuuluvansa vertaisryhmiin tai tulevansa hyväksytyiksi omana itsenään.

Usein koulu arvioitiin turvalliseksi, siellä viihdyttiin ja tunnettiin joukkoon kuulumista, mutta vielä enemmän olisi kaivattu muiden oppilaiden väliintuloa kiusaamistilanteissa. Positiivisesta yleiskuvasta ja kehityksestä huolimatta monilta puuttui tunne kouluun kuulumisesta ja siitä, että itseä pidettäisiin henkilönä, jolla on merkitystä. Suurella enemmistöllä oli ainakin yksi läheinen ystävä ja yksin jätetyksi tuleminen oli harvinaista.

Yksinäisyyteen läheisimmin liittyvät asiat olivat turvattomuus välitunneilla, puuttuva vanhempien tuki läksyissä ja muissa kouluasioissa, runsas pelien pelaaminen, puuttuva tunne tulemisesta koulukavereiden taholta hyväksytyksi sellaisena kuin on, usein kiusatuksi tuleminen, vähäiset yhteistyötaidot, heikohko itsetunto, vähäinen tunnetietoisuus sekä muun kuin lukioväylän suunnittelu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka