Muut

Levyharrastajasta levykauppiaaksi

  • Epari

Uusi levykauppa avaa ovensa kesäkuussa Seinäjoella.

Seinäjoki on ollut pian kymmenen vuotta ilman levykauppaa. Viimeinen alan liike oli Monosen levykauppa, joka paloi vuonna 2007.

Olli Nuutisen Piisamin levyt -levykauppa avaa ovensa kesäkuun toisella viikolla. 30 vuotta vinyylejä harrastaneella Nuutisella pääpaino on luonnollisesti älppäreissä, niin uusissa kuin vanhoissa.

– Olen omista levyistäni karsinut myyntiin noin tuhat. Ainakin saman verran tai vähän enemmänkin jäi hyllyyn, Nuutinen kertoo.

– Kaikkia formaatteja on myynnissä eli myös CD-levyjä ja kasetteja löytyy.

Ajatus omasta levykaupasta on ollut Nuutisen unelma, joka on käynyt mielessä aika ajoin. Mahdollisuus avautui, kun mies jäi työttömäksi

– Se antoi rohkeutta yrittää tehdä jotain muutakin, kuin hakea uusia päivätöitä. Vaimoani Sannaa on kiittäminen ajatuksen ilmoille heittämisestä ja rohkaisemisesta.

Levykaupan perustaminen tuntuu uhkarohkeana aikana, jolloin levymyynnin laskevat ja musiikin kuuntelu siirtyy verkkoon. Tästä huolimatta vinyylien myynti on moninkertaistunut viime vuosina. Yhä useampi bändi tekee julkaisustaan sekä CD- että vinyylilevyn.

– Vinyylissä on toisenlainen tunne ja erilainen soundi. Sitä kuunnellessa pitää nähdä vähän vaivaa ja siihen pitää keskittyä toisella tavalla.

Nuutinen on sitä mieltä, että harrastajia ja asiakaskuntaa alueelta löytyy.

– Lähialueilla olevat musiikkimessut ja -tapahtumat ovat aina täynnä myyjiä ja asiakkaita.

Kesänajaksi levykaupan yhteydessä on GalleriaGalleria pop up -näyttelytila, jonka tarkoituksena on tuoda Seinäjoelle tuoretta nykytaidetta ja mielenkiintoista ohjelmaa.

Ajatuksen takana on seinäjokelaislähtöinen, nykyään Turussa opiskeleva Eetu Kevarinmäki. Hanke sai alkunsa halusta luoda kaupunkiin matalan kynnyksen tila rohkealle nykytaiteelle ja uudenlaisille taide-elämyksille.

– Galleriatilan kaksi tärkeää pointtia olivat ne, että tilan pitää olla ydinkeskustassa, koska Seinäjoella kaikki taidetilat ovat hieman sivummassa. Toinen lähtökohta oli tuoda kaupunkiin huipputaitelijoiden näyttelyitä.

GalleriaGalleria avaa kesän nykytaiteilija Jari Silomäen valokuvanäyttelyllä: “We are the revolution” after Joseph Beuys ja muita huomioita väkivallan estetiikasta. Heinäkuussa tilan valtaa Samppa Sarparanta, jonka teoksia löytyy muun muassa nykytaiteenmuseo Kiasmasta.

– GalleriaGalleria on olemassa sitä varten, että kuka tahansa voi olla yhteydessä ja kertoa ideansa. Me tarjoamme mahdollisuuden toteuttaa se.

Teksti: Laura Syväoja

Lue koko artikkeli 25.5.2016 Eparista tai Eparin näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka