Muut

Lounas maistuu senioreillekin

  • Epari

Hyvä ruoka, parempi mieli. Mainoksesta tutuksi tullut lausahdus sopii myös seniori-ikäisten suuhun.

Maistuvan ja esteettisesti kauniin ruuan tarve ja ruokailuun liittyvien sosiaalisten suhteiden merkitys eivät katoa eläkeelle pääsyn jälkeen.

Toistakymmentä seinäjokelaista lounasravintolaa on lähtenyt mukaan Senioreista liiketoimintaa ja elämänlaatua -hankkeeseen. Osa yrittäjistä antaa eläkeläisille lounaasta kymmenen prosentin alennuksen. Sen ansiosta senioriruokailijoiden määrän toivotaan lisääntyvän.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoimaa hanketta luotsaavan Katariina Perttulan mukaan aiheeseen on kiinnitetty yllättävän vähän huomiota.

– Tavoitteena on kahden vuoden aikana kehittää raikkaita toimintamalleja ja liiketoimintakonsepteja senioriateriointiin. Kartoitamme, millaisia toiveita nykyisillä ja tulevilla eläkeläisillä on. Yrittäjät ovat tässä vahvasti mukana.

Perttula tietää, että eläkeläiset haluavat olla kansalaisia ja käytää samoja palveluja kuin muutkin.

– Nykyseniorit ovat usein hyvin toimintakykyisiä ja käyttävät vähemmän julkisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Hyvä ruoka ja seura ylläpitävät kuntoa ja vanhukset saattavat pärjätä kotona yhä pidempään.

Monessa ravintolassa lounaan yhteyteen on suunnitteilla erilaista ohjelmaa. Esimerkiksi Marttilan Tallissa järjestetään kerran kuukaudessa laulutorstai.

– Porukassa on helpompi tulla lounaalle tai kahville ensimmäisen kerran. Toivottavasti joku huomaa, että tämähän oli mukava paikka ja tulee uudelleenkin, pohtii yrittäjä Raila Ruohoniemi.

Ruokatuntia viettävät valtaavat Marttilan tallin ennen puoltapäivää. Siksi seniorialennuksen saa kello 12.00 - 14.00.

– Pienikin alennus tuntuu yrittäjälle, mutta se on kuitenkin tervetulotoivotus senioreille. Yritämme auttaa esimerkiksi kävelykeppien kanssa tulevia parhaamme mukaan.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu keskiviikon lehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka