Pääkirjoitus

Menestyksen kirja kirjoitetaan itse

  • Epari

Vastaleivottuna ylioppilaana tunsin olevani viisaampi kuin koskaan aikaisemmin, mutta tiesin jo silloin, etteivät nippelitiedot kauan päässä pysy. Maailmanuskontojen monet erityispiirteet ovat vuosien varrella unohtuneet samoin kuin se, missä vaiheessa elämää järkyttäneen tapahtuman jälkeen shokki vaihtuu suruksi.

Suuren päivän tähtihetket sen sijaan ovat kirkkaina mielessä. Ylioppilaslakki painettiin päähän valtavan jumppasalin lavalla, jonne johtavia portaita piti jännittää mennen tullen. Voi miten juhlavalta tuntuikaan tilaisuuden jälkeen käydä kirjoittamassa nimensä rehtorin kansliassa ylioppilaiden kirjaan! Elämä tuntui alkavan sillä hetkellä, kun ruusupuskat sylissäni astuin viimeisen kerran lukion ovesta ulos.

Olen pikkulikasta asti tietänyt, että minusta tulee isona toimittaja. Samaa halusi moni muukin, joten tuntui uskomattomalta kuulla olevansa toimittajan koulutusohjelmaan valittujen listoilla. Nyt voin jo tunnustaa, että soitin valintatoimistoon toisenkin kerran varmistaakseni, että olin varmasti kuullut ja ymmärtänyt asian oikein. Oli lottovoitto kuulua siihen neljään prosenttiin hakijoista, jotka olivat läpäisseet pääsykokeen. Onnea on ollut myös siinä, että valmistumisen jälkeen töitä on riittänyt.

Yhtä hyvin olisi voinut käydä toisin. Suosituille aloille aloituspaikkoja riittää vain onnekkaimmille. Vaikka unelmien opiskelupaikka jää usein haaveeksi, koulutusvalintoja tekevät ovat vahvasti sitä mieltä, että työmahdollisuuksien pitää vaikuttaa sisäänotettavien opiskelijoiden määrään ja koulutustarjontaan. Studentum.fi-koulutussivuston teettämään tutkimukseen vastanneista yli 70 prosenttia oli sitä mieltä, ettei ole järkevää kouluttaa työntekijöitä aloille, joille työllistyminen on hankalaa. Kun töitä ei ole, moni toiveammattiinsa kouluttautunut on palannut koulun penkille. Yli viidennes kertoo kuitenkin haluavansa opiskelua mieluummin työpaikan.

Nyt ei murehdita tulevaa! Tällä viikolla juhlitaan valkolakkeja ja ammattiin valmistuneita. Huomionsa ovat ansainneet myös esimerkiksi esikouvuodesta selvinneet tulevat ekaluokkalaiset sekä yläasteelle siirtyvät ja sen päättäneet nuoret. Kaikilla on edessä jotain uutta.

Tulevaisuus saattaa pelottaa. Nykyvaatimukset ovat kovat niin kouluissa kuin työelämässäkin. Lempisananlaskuni kertoo, että mitään ei saa, jos ei yritä. Menestys on kirja, jonka sisällön jokainen kirjoittaa itse.

Oikein iso sylillinen ruusuja ja sydämelliset onnittelut jokaiselle valmistuneelle, uuden elämänvaiheen aloittajalle ja heidän kannustusjoukoilleen!

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Toimittaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka