Muut

Mies klapien takana

  • Epari

Minimani-ketjun perustaja Juhani Metsäranta pilkkoo asiakkaiden klapit omin käsin.

Metsäranta ei ole tottunut laiskottelemaan. Ikänsä kauppaa Seinäjoella kauppaa tehnyt, pian 80-vuotias mies on eläkkeellä, mutta paiskoo hommia joka päivä.

Perustamansa Minimani-kauppaketjun vastuut Metsäranta on siirtänyt muille, mutta huhkii nyt puusavotassa ja hakkaa klapeja viisi tuntia päivässä. Ne hän kerää vaimonsa Helenan kanssa pahvilaatikkoihin ja kuskaa kauppohin myyntiin.

– Pitäähän sitä jotain tehdä, Metsäranta perustelee.

Klapityömaa sijaitsee perheen kesämökin lähistöllä Kuortaneella. Vuodessa Metsäranta pilkkoo takkavärkkejä 150 kiintokuutiota. Hän on parhaillaan tavallaan pakkolomalla, sillä uusi puulasti tulee vasta syksyllä.

– Nyt on hyvää aikaa siirtää pari vuotta kuivaneet klapit laatikkoihin ja viedä kauppaan. Puita on ainakin 3000 banaanilaatikollista.

Metsäranta perusti ensimmäisen sekatavarakauppansa Rajakadulle vuonna 1959. Toisen myymälän ovet aukesivat Alakylässä muutamaa kuukautta myöhemmin.

– Kauppa kävi hyvin. Olin menossa pankkiin pyytämään lainaa, mutta en sitä tarvinnutkaan. Myymälät rahoittivat itse itsensä. Pian niitä oli neljä.

Eurooppaan suuntautuneilla lomamatkoillaan Metsäranta näki isoja marketteja, joissa tavarat olivat lavoilla ja henkilökuntaa vain kassoilla.

– Ajattelin heti, että perustan samanlaisen kaupan. Myin pienet myymälät ja hankin yhden ison myymälän. Ensimmäinen Minimani avasi ovensa vuonna 1985, Metsäranta kertoo.

KUKA?

Syntymäpaikkakunta: Seinäjoki

Ensimmäinen työpaikka: Turvesuo

Ura: Perusti kaupan vuonna 1959. Neljästä pienestä myymälästä syntyi Minimani vuonna 1985. Myymälöitä on nyt Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa Tampereella ja Jyväskylässä. Myymäläpintalaa on yhteensä 50000 neliötä.

Ketju työllistää 350 henkeä.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko artikkeli 25.3.2015 lehdestä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka