Muut

Muista tarkkailla maksukattoa

  • Epari

Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto. Tänä vuonna maksukatto on 691 euroa. Maksukatto on säädetty estämään kohtuuttoman korkeaksi nousevaa maksurasitusta.

Asiakasmaksulain nojalla terveydenhuollon maksukattoa kerryttävät esimerkiksi poliklinikkamaksut, käyntimaksut terveyskeskuslääkärin luona, sarjahoitomaksut ja lyhytaikainen laitoshoito. Maksukattoa eivät kerrytä esimerkiksi hammashoito, ensihoidon ambulanssimaksut ja kotisairaanhoito. Toimeentulotukena myönnetyt asiakasmaksut eivät liioin kerrytä maksukattoa. Vuotuisen maksukaton täyttymisen jälkeen asiakas saa vapaakortin, jota näyttämällä lyhytaikaisen laitoshoidon päivämaksu alenee ja muu maksukattoon sisältyvä terveydenhuolto on ilmaista.

Seinäjoen keskussairaalan toimistonhoitaja Tiina Huhtala ja sosiaali- ja terveyskeskuksen talouspalvelun toimistosihteeri Hannele Lähdesmäki painottavat, että terveyspalveluja käyttävän omalla vastuulla on seurata maksukaton täyttymistä. Jokainen taho näkee ainoastaan omassa organisaatiossaan kertyneet maksut.

– Kun maksukatto täyttyy, vapaakortin myöntää se taho, missä se täyttyy. Jos maksukatto täyttyy Seinäjoen terveyskeskuksessa, ota yhteys talouspalveluun. Keskussairaalassa maksukatto- ja vapaakorttiasioita hoitaa potilastoimisto.

Viime vuonna Seinäjoen perusterveydenhuollossa vapaakortteja myönnettiin 650 ja keskussairaalassa 1500.

Alle 18-vuotiaiden maksut lasketaan vanhemman tai muun huoltajan kanssa samaan kertymään.

– Alle 18-vuotiailla vapaakorttilaisilla sekä laitoshoito että avohoito ovat ilmaisia. Aikuisella hoito erikoissairaaanhoidon kuntoutusosastolla on myös ilmaista, kun on vapaakortti, Huhtala selvittää poikkeuksia.

Paula Myllykoski

Lue koko juttu 10.2.2016 ilmestyneestä Eparista

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka