Muut

Olen somessa, olen olemassa

  • Epari

Liiallinen älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttäminen ovat tuoneet haasteita kouluihin.

Viime viikolla uutisoitiin, kuinka helsinkiläisellä ala-asteella koululaiset yrittivät saada opettajan menettämään malttinsa, jotta he saisivat kuvata tilanteen kännykällä ja laittaa videon sosiaaliseen mediaan. Lokakuussa puhutti video, jossa lahtelaisopettaja raivostui oppilaille.

Soittokierroksen perusteella tämän kaltaista lietsomista ei onneksi ole Seinäjoen lyseolla, Seinäjoen yhteiskoululla, Nurmon yläasteella tai Lapuan yläkoulussa ollut havaittavissa.

Älypuhelimen ja sosiaalisen median eli somen käyttö aiheuttaa toisenlaisia haasteita alueen kouluissa: Kiusaaminen ja suosion tavoittelu peukutuksia keräämällä tuottavat ongelmia nuorille

– Ikävä ilmiö on somessa tapahtuva kiusaaminen. Se tekee paljon hallaa nuoren kasvulle ja kehitykselle. Koulun rahkeet eivät yksin riitä nuorien neuvomiseen, joten toivomme myös huoltajien ohjaavan nuoria some-käyttäytymisessä, lyseon rehtori Kaisa Isotalo toteaa.

Nuorten lisätessä esimerkiksi omia kuviaan sosiaalisen median eri kanaviin, he haluavat, että valokuvat keräävät tykkäyksiä.

– Tästä aiheutuu tytöille valtavia paineita ja henkistä pahoinvointia. Sitä on nähtävissä enemmän kuin aiemmin, Isotalo kertoo.

Hän muistuttaa, että nuorten elämä on hyvin erilaista kuin kymmenen vuotta sitten. Nykyään some määrittää hyvin pitkälle, millaista on olla nuori.

– Syksyn aikana on tullut esille ajatusmaailma, että nuoret kokevat olevansa olemassa sosiaalisen median välityksellä. He tuntevat putoavansa pois kaveripiiristä, jos eivät ole koko ajan syöttämässä tietoa eri kanaviin.

Lapuan yläkoulussa on jouduttu puuttumaan tilanteisiin, jossa oppilas on ottanut toisesta koululaisesta kuvan ilman lupaa ja laittanut sen verkkoon.

– Oppilasta on pyydetty poistamaan kuva ja pyytämään anteeksi, vararehtori Marjo Liimatta selvittää.

Hän muistuttaa, että koulun järjestyssäännöissä on kerrottu, että mobiililaitteen käyttö oppitunnilla on sallittu vain luvalla.

– Jos puhelinta käytetään, opettaja pyytää laittamaan sen pois. Jos oppilas ei tottele, voidaan kännykkä ottaa talteen opettajan pöydälle oppitunnin ajaksi.

Teksti: Paula Myllykoski

Lue koko artikkeli 30.11.2016 Eparista tai Eparin näköislehdestä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka