Muut

Panosta vaatteiden alle

  • Epari

Jos rintaliivejä pitää nyppiä alaspäin, olkaimia nostella, liivit hiertävät tai ylipäätään tuntuvat epämukavilta, ovat ne vääränlaiset. Näin ei tarvitse olla, sillä malleja, kokoja ja materiaaleja löytyy jokaiselle. Oikeanlaiset löytää parhaiten kokeilemalla.

Moni nainen kärsii turhaan epämukavista rintaliiveistä. Tässä vinkkejä heille, mutta apuja myös lahjatoiveiden kanssa painiville miehille.

Monille oikean koon löytäminen aiheuttaa päänvaivaa. Rintojen alta mitattu ympärysmitta on 65–120 senttiä. Rintaliivejä on saatavilla kokoja 5 sentin välein, mutta jos mitta on 85, olisiko sittenkin parasta ottaa koko 80 tai ehkäpä 75?

– Mieluimmin napakka ympärystä ja sopiva kuppi, neuvoo seinäjokinen liivikauppias Sirpa Koivumäki.

– Mutta liivi ei saa puristaa. Sen heti huomaa mikä tuntuu hyvältä päällä. Myös kuppimalleja on todella monenlaisia. Kokeilemalla selviää se, mikä itselle on hyvä.

Kyse on mukavuudesta. Eniten kantovoimaa on rintojen alla; sen sijaan harteita ei kannata rasittaa.

– Oikein mitoitettu rintaliivin ympärys kantaa 80 prosenttia rintojen painosta. Näin enää 10 prosenttia jää toiselle olkaimelle ja 10 prosenttia toiselle. Se helpottaa painetta selässä ja hartioissa, varsinkin jos kyseessä on isopovinen nainen, Koivumäki kertoo.

Pelkästään tieto rinnanympärysmitta ei silti riitä. Pitää tietää rinnan kuppikoko. Ennen kokojen väli oli AA:sta F:n. Koivumäki kertoo, että nykyään heillä isoin koko on N, mutta täkin isompia kokoja löytyy tilaamalla.

– Eri valmistajien rintaliiveistä käyvät eri koot. Kun toisesta käy 80C, toisessa se voi olla 80D. Samalla liivimallilla on myös rinnakkaiskokoja. Rinnakkaiskoko on 5 senttiä lyhyempi ympärystältään, mutta kupiltaan seuraava koko. Jos liivistä sopii 85C, sopii yleensä myös 80D.

Edelleen liian moni nainen luottaa siihen kokoon, mitä on iät ajat käyttänyt.

– Naisen keho muuttuu koko elämän. Lihotaan, laihdutaan, ollaan raskaana, imetetään. Liivikoko muuttuu yleensä samalla. Olisi hyvä käydä mittauttamassa kokonsa ammattilaisella aina välillä.

Väärä koko tai malli on päällä epämukava.

– Rintaliivejä ei tulisi miettiä kuin aamulla päälle pukiessa ja illalla pois ottaessa. Ympärys voi tuntua, mutta ei muu. Hyviin rintaliiveihin panostaminen kannattaa. Hintaluokkia on täälläkin monenlaisia ja yleensä kun nainen ensimmäistä kertaa saa päälleen laadukkaat ja istuvat liivit, ei hän halua enää muuta käyttää, Koivumäki kertoo kokemuksestaan.

Jokaisella naisella tulisi olla vähintään kolmet hyvät rintaliivit.

– Ei yksiä saa käyttää 24 tuntia päivässä ja päivästä toiseen. Yhdet ovat pesussa, yhdet päällä ja kolmannet lepäämässä.

Teksti: Laura Syväoja/Vappu Kallio

Lue koko artikkeli 7.12.2016 ilmestyvästä Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka