Muut

Pohjalaismiehet Rion painimolskilla

  • Epari

Rio de Janeiron olympiakoneeseen nousee kaksi kokenutta painimiestä. Nurmolainen Rami Hietaniemi ja ilmajokelainen Tero Välimäki ovat käyneet läpi kovan seulan edustaakseen Suomea olympialaisissa.

– Painissa on äärimmäisen vaikea päästä olympialaisiin, koska siinä ei ole tulosrajoja, vaan mukaan pääsee tietty määrä jokaisessa sarjassa, miehet kertovat.

Painijat saapuivat juuri viikon leiriltä Valko-Venäjältä ja lähtevät uudelle leirille Unkariin viikonloppuna. Sen jälkeen treenataan vielä viikko kotona ja sitten koittaa lähtö Rioon.

– Yleensä ennen arvokisoja käyn mustikassa. Tavoitteena on kerätä ämpäri ennen Rioon lähtöä. Metsässä on leppoinen tunnelma, siellä ei paljon kisahuumasta tiedä, Hietaniemi naurahtaa.

Kisahuuma Rio de Janeirossa, Brasilian toiseksi suurimmassa kaupungissa, on iso, ja matka sinne on pitkä.

– Olympialaiset ovat urheilijaelämän kohokohta, ensi kertaa olympialaisiin matkaava Välimäki sanoo.

Myös toisiin olympialaisiin lähtevälle Hietaniemelle reissu on merkittävä. Reilu kolme vuotta sitten mies sai tuomion, että painiura on ohi. Hietaniemi oli ollut operaatiossa, jossa hänen oikeaa kyynärpäätään puhdistettiin. Rutiinileikkaus epäonnistui, minkä seurauksena painijan kädestä meni hermo poikki ja parista sormesta katosi tunto. Koska kukaan ei antanut toivoa siihen, että mies pystyisi vielä painimaan, liikunnasta tuli henkireikä.

Kun lääkäri lopulta antoi luvan rasittaa kättä keväällä 2013, hän alkoi tosissaan treenata. Mies muutti painityylistään kaiken: käsiotteet, vyörytyksen, heittosuunnat.

– Uskoin, että jonain päivänä mä painin vielä. Olen tosi onnellinen, että olen nyt tässä.

– Vaikka kaikki sanoivat, ettei Rami enää paini, uskoin koko ajan, että mies vielä palaa. Jos ei muuten, niin muiden kiusaksi, painikaveri vitsailee.

Pitkän painiuran tehneet kaverukset tietävät, että menestyminen arvokisoissa vaatii kovan kunnon lisäksi kokonaisvaltaisen onnistumisen.

– Se vaatii onneakin, ja hermojen pitää pysyä kurissa. Painissa ollaan mies miestä vastaan. Kukaan ei voi ottaa aikalisää tai tehdä uutta suoritusta. Jos tekee virheen, siitä joutuu maksamaan kovan hinnan. Ei saa pelätä ottaa riskejä oikeissa tilanteissa.

Teksti Paula Myllykoski

Lue koko artikkeli 20.7.2016 ilmestyvästä Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka