Muut

Saammeko osamme hyvinvointimatkailusta?

  • Epari

Lomailulta halutaan nyt kokonaisvaltaista nautintoa. Hyvinvointimatkailu onkin eniten kasvava matkailumuoto. Sen suosio nousee kymmenen prosentin vuosivauhdilla koko maailmassa.

Sauna, rauha, luonnon koskemattomuus, ilman puhtaus, turvallisuus, lähiruoka ja paikallinen elämänmeno. Näillä meille ihan liian arkisilta kuulostavilla asioilla Suomesta pyritään tekemään hyvinvointimatkailun pohjoista kärkimaata. Hyvinvointimatkailussa on tekemistä, näkemistä ja kokemista enemmän kyse rentoutumisesta. Nykyihmiset haluavat kuluttavan arkielämän vastapainoksi huolehtia itsestään, ylläpitää jaksamistaan ja ennaltaehkäistä sairauksia.

– Tulijoita kyllä on, kunhan asiat saadaan tuotteistettua valmiiksi paketeiksi. Sen jälkeen autamme markkinoinnissa ja saamme asiakkaat löytämään yrittäjät, kertoo Suomen matkailua edistävän Visit Finlandin FinRelax-hyvinvointipalveluohjelman projektikoordinaattori Cené Ferjani.

Asiantuntijoiden mukaan Suomella on loistava tilaisuus profiloitua luonnosta kumpuavan hyvinvoinnin kiinnostavimmaksi kohteeksi.

– Yrittäjien pitäisi viritellä yhteistyötä, että ohjelmaa riittäisi koko viikoksi. Intoa esimerkiksi savusaunaillan järjestämiseen ei ole, jos maksavia asiakkaita on yksi tai kaksi. Toivomme, että yrittäjät katsoisivat kauemmaksi ja uskoisivat kansainväliseen matkailun tulevaisuuden tuottoihin, pohtii toimitusjohtaja Ulla Jussila.

Hyväksi esimerkiksi yhteisyöstä ja säännöllisyydestä Ferjani ottaa kuusamolaisten saunatour-kierroksen. Siinä matkailija voi löylytellä yhdeksässä erilaisessa saunassa.

– Tarjolla on esimerkiksi savusauna, jääsauna ja puulämmitteinen rantasauna. Matka tehdään bussilla, jossa on myös sauna. Ryhmät ovat usein täyteen buukattuja.

Eteläpohjalaiset pitävät kansainvälisten matkailijoiden saannin esteinä esimerkiksi tuotekokonaisuuksien vähyyttä, kansainvälisen markkinointimateriaalin puutetta ja monelle tuntemattoman Suomen syrjäistä sijaintia.

Ferjanin mukaan hyvinvointipalveluiden etäisyyttä ei pidä mitata kilometreinä. Suomalaiset ovat valmiita lentämään auringon ja lämmön perässä maailman kaukaisimpiinkin kolkkiin. Sama pätee toisinpäin. Ei haittaa vaikka ratsastustalli olisi kymmenen kilometrin päässä ja parhaat kala-apajat vieläkin kauempana.

Ferjani muistuttaa, että hyvinvointimatkailijalle riittävät usein Suomessa joka paikassa saatavissa olevat elementit.

– Aasialainen ryhmä otti ensimmäiseksi kuvia taivaasta ja päivitti ne heti nettiin. Saasteiden keskellä asuville pilvien ja sinisen taivaan näkeminen oli hyvin eksoottista.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko artikkeli 18.5.2016 Eparista tai Eparin näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka