Muut

Siirtolapuutarha on toteutusta vaille valmis

  • Epari

Siirtolapuutarhalle on varattu paikka Soukkajoelta. Nyt kartoitetaan löytyykö asiasta kiinnostuneita riittävästi.

Seinäjoella on kaikki valmiina siirtolapuutarhaa varten. Asemakaavaan sille on varattu paikka Soukkajoelta Holminkosken tien päästä. Jos siellä oleva 5000 neliön alue jää pieneksi, lisätilaa voi kaavoittaa hehtaarin verran joen toiselle puolelle Kultarantaan.

Kaava on vahvistettu jo vuonna 2009. Vähäisen kysynnän vuoksi siirtolapuutarhaa ei ole toteutettu. Asia nytkähti eteenpäin, kun kaupunginvaltuusto käsitteli sosiaalidemokraattien valtuustoaloitteen toukokuussa. Edellisen kerran siirtolapuutarhaa käsiteltiin kaupungintalolla muutama vuosikymmen sitten. Esitys kaatui suunnitelman kalleuteen ja siihen, ettei tuohon aikaan kotipihojen ulkopuolisille pienviljelypalstoille ollut tarvetta.

Nyt valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti ja lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupungin geodeetti Taru-Maaria Herttua-Suokko on jo kutsunut koolle kokouksen, johon osallistuvat muun muassa kunnallistekniikan, puistotoimen edustajat ja kiinteistöhallinnon edustajat.

– Jos puutarha haluttaisiin käyttöön jo ensi vuonna, rahat pitäisi saada vielä tämän vuoden kunnallistekniikan budjettiin ja pohjatyöt pitäisi ehtiä tekemään tänä vuonna. En usko näin nopeaan aikatauluun.

Ennen projektin käynnistymistä Herttua-Suokko haluaa kartoittaa, olisiko siirtolapuutarhalle käyttäjiä.

– Muutamia kyselyjä on tullut, mutta kiinnostusta osoittavia singnaaleja pitää tulla paljon enemmän. Lisäksi pitäisi perustaa yhdistys, joka pyörittäisi toimintaa. Kaupungin rahkeet eivät siihen riitä.

Suomessa on arviolta 60 siirtolapuutarha-aluetta ja niillä yhteensä 6 200 palstaa. Yhdistystä siirtolapuutarhan ympärille on ryhtynyt puuhaamaan Seppo Perälä. Hän on laskeskellut, että palstaviljelijän vuokra, vesimaksut ja muut pakolliset kulut olisivat vuodessa noin 500 euroa, jos vuokrasopimus kaupungin kanssa on kohtuullinen.

– Mökkiin ja puutarhaan saa menemään niin paljon rahaa kuin tahtoo. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla heti valmiina. Idyllinen alue rakentuu vähitellen.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko artikkeli 1.6.2016 Eparista tai Eparin näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka