Muut

Sivuprojektista menestystuotteeksi

  • Epari

Nelivuotisen historiansa aikana Jakamo on kasvanut kansainväliseksi start up -yritykseksi, jolla on nimekkäitä yhteistyökumppaneita.

Aamulla etäpalaveri Pekingiin. Sen jälkeen tehdasvierailu maakunnassa. Iltapäivän palaverissa soitetaan Pohjois-Amerikkaan, ja välillä kehitetään ohjelmistoa toimistolla. Tällainen voi olla Jarl Matti Anttilan ja Anssi Uiton tyypillinen työpäivä.

Jakamon kehittämä yritysten väliseen informaation jakamiseen keskittyvä verkkoalusta on kasvanut ja kansainvälistynyt viimeisen parin vuoden aikana. Start up -yritys on muun muassa ennättänyt luoda yhteistyön yhdysvaltalaisen ohjelmistojätti Microsoftin kanssa ja saada keksinnölleen patentin.

– Kaiken käännekohta on ollut se, että aikoinaan löytyi ympärille sellaiset tyypit, joiden kanssa ryhdyimme yrittäjäksi, Anttila summaa.

Tässä ei oltaisi ilman, että Anttila, Uitto ja Tommi Ranta päättivät perustaa MDI-yrityksen vuonna 2008. MDI on aluekehittämisen konsulttitoimisto, joka on ollut tekemisissä myös valmistavan teollisuuden kanssa.

– Teollisuuden yritykset alkoivat kaivata yhteistä paikkaa, missä voi jakaa tietoa ja kommunikoida. Etsimme heille sopivaa ratkaisua, mutta emme löytäneet tarpeeksi hyvää. Päätimme tehdä sellaisen itse.

Anttila ja Uitto alkoivat kehittää verkkoalustaa, jonka kautta teollisuusyritykset voivat olla helposti yhteydessä toisiinsa. Syntyi Jakamo-alusta, jossa yritykset luovat suhteita keskenään ja jakavat liiketoimintaansa liittyviä asioita kuten ideoita, tilauksia ja reklamaatioita. Yritysten välinen yhteydenpito on kaikkien kollegoiden nähtävillä.

– Jos joku on sairaana tai lomalla, hänen sähköpostiinsa saattaa jäädä tärkeää tietoa. Jakamossa tieto on kaikkien osapuolten nähtävillä, Uitto selventää.

Alun perin Jakamosta piti tulla yksi väline konsulttiyritykselle. Alustasta tuli sen verran iso, että kehittäjät päättivät tehdä siitä oman yrityksen vuonna 2012.

– Kävimme firmoissa ja kerroimme tuotteesta. Pikku hiljaa sana alkoi levitä ja yritykset löysivät alustalle.

Jakamo työllistää tällä hetkellä kymmenkunta henkeä. Alustalla olevia yrityksiä on lähes 40 maassa, ja kasvua tapahtuu koko ajan. Jakamo ei suinkaan ole valmis, vaan alustaa kehitetään koko ajan.

– Toiveissa on, että ideastamme pystyisi hyötymään mahdollisimman moni yritys. Ne, jotka ovat uskaltaneet lähteä kokeilemaan, ovat antaneet hyvää palautetta.

Yhteistyöhön on uskaltautunut muun muassa Microsoft. Sen kanssa luotu yhteistyö tarkoittaa sitä, että tiettyjä Microsoftin työkaluja kuten Office 365 voi käyttää entistä tehokkaammin yhdessä Jakamo-alustan kanssa.

– Asiakkaat kyselivät mahdollisuutta, voisiko Jakamo integroitua Microsoftiin, koska monet heistä käyttävät molempia tuotteita. He innostuivat yhteistyöstä.

Iso virstanpylväs oli myös se, kun Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviranomaiset myönsivät patentin, joka suojaa Jakamon menetelmää.

Suurten yritysten kanssa solmittuja yhteistyökuvioita ja merkittäviä neuvonantajia. Mitä seuraavaksi?

– Iso juttu paljastetaan syksyllä, miehet myhäilevät.

Teksti Paula Myllykoski

Lue koko artikkeli 29.6.2016 ilmestyvästä Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka