Muut

Sopeutus hoitaa sodan arpia

  • Epari

Kidutusta, poliittista vainoa, läheisten menetyksiä tai epätietoisuutta heidän olemassaolostaan. Nämä ovat vain muutamia tekijöitä, jotka voivat järkyttää turvapaikanhakijan mieltä.

– Vastaanottokeskuksessa jokainen turvapaikanhakija käy läpi terveystarkastuksen ja sosiaalityöntekijän kartoituksen, joissa henkinen jaksaminen nousee isoksi aiheeksi suurella osalla ihmisistä, Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin sosiaalipalvelupäällikkö Tero Hintsa toteaa.

Etelä-Pohjanmaalla apua saa Kauhavalta, jossa toimii tällä hetkellä ainoa vastanottokeskus maakunnassa. Kauhavalla kolme terveydenhoitajaa aloitti työnsä tällä viikolla. Kolmesta sosiaalityöntekijästä yksi on aloittanut ja kahta haetaan edelleen.

– Ihmisten kärsimys on hyvin kriisityyppistä. Jos hädästä päästään kiinni, niin apua pystytään antamaan, Hintsa summaa.

Euroopan läpi matkannut turvapaikanhakija on voinut kantaa henkistä taakkaa mukanaan koko matkan ajan. Hintsa kuvaa vastaanottokeskuksissa tarjottavaa henkistä tukea ”akuutin vaiheen rauhoitteluksi”.

Hintsan mielestä vastaanottokeskuksissa tarjottavan avun ei tarvitsekaan olla vielä terapeuttista, vaan arkista turvallisuuden tunteen tukemista. Tämä käy yhteen sopeuttamistoimien kanssa. Kauhavalla vastaanottokeskuksen väki ja paikalliset yhdistykset ovat miettineet, millä keinoin kolmas sektori voi olla mukana kotouttamisessa.

– On tärkeää että turvapaikanhakijoilla on tekemistä. Mitä paremmin tunnet olevasi osa yhteisöä, sitä paremmin voi selvitä myös psyykkisesti, Hintsa vertaa.

Pasi Lapinkangas

Lue koko juttu 7.10.2105 ilmestyneestä Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka