Muut

Suppailun monet muodot

  • Epari

Suppailu on helppo laji aloittaa, ja siitä voi tehdä täysin omantyylisen lajin.

Stand Up Paddling, tuttavallisemmin suppailu, on maailman nopeiten kasvava vesiurheilulaji, ja saavuttanut Suomessakin hurjan suosion. SUP-lauta muistuttaa surffilautaa, jota melotaan seisten, pitkällä melalla. Laudalla seistään keskellä, lantion levyisessä asennossa ja melotaan varpaat eteenpäin.

SUP-ohjaaja Ville Kasari kertoo, että suppailu sopii kaikenikäisille. Esimerkiksi Vaasassa Hietasaaren uimarannalla olevalla SUP Stationiolla lajia ovat kokeilleet 6–70-vuotiaat.

– 60-vuotias äitini on hurahtanut lajiin ihan täysin. Hän kokeili ensimmäisen kerran viime vuonna, ja nyt suppailee järvellä itsekseen, Kasari nauraa.

Suppailu on helppo laji aloittaa. Jokainen, joka nauttii olla vedessä, löytää itselleen sopivan suppailumuodon.

– Laudalla voi esimerkiksi mennä hitaasti ja nauttia maisemista, joogata tai ottaa laji kuntoilun kannalta.

Havaijilta alkunsa saaneessa surffauksen kantamuodossa ei tarvitse olla huippu-uimari, mutta uimataidon on oltava välttävä.

– Melontaliivit kannattaa aina laittaa päälle. Lisäksi jalkaremmi täytyy olla kiinni jalassa. Se estää sen, ettei lauta pääse karkuun, jos tippuu veteen.

Suppailu on kätevä laji siinäkin mielessä, että sitä voi harrastaa missä tahansa vesistössä.

– Tällainen ilmatäytteinen lauta on helppo kuljettaa minne vain. Tämä on lisäksi retkimalli, johon saa tavaraa kätevästi mukaan pidemmällekin matkalle.

Laudan päällä on suhteellisen helppo pysyä, mikä yllättää monen ensikertalaisen.

– Monella on oletusarvona se, että sieltä tippuu helposti veteen. Laudan päältä veteen tippuminen on harvinaista, mutta yleensä se kuitenkin rentouttaa, koska silloin huomaa, ettei tippuminen ole niin paha juttu. Loppujen lopuksi se on vain vettä.

Moni harrastaa suppailua kauniina kesäpäivänä. Mutta innokkaimmat pukevat ylleen märkäpuvun ja hyppäävät laudalle heti jäiden lähdettyä ja jatkavat lajia pitkälle syksyyn.

Viime vuonna avattu SUP Station Vaasa järjestää Hietasaaressa alkeiskursseja ja yhteisiä suppailuretkiä esimerkiksi Strömsöön ja Vaskiluotoon.

– Kun kelit paranevat, alamme pitää SUPflex-tunteja. Siinä yhdistyy jooga- ja pilatestyyliset liikkeet laudan päällä, Kasari kertoo.

Teksti Paula Myllykoski

Lue koko artikkeli 20.7.2016 ilmestyneestä Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka