Muut

Teippaa kipu pois

  • Epari

Kinesioteippausta käytetetään kivun ja urheiluvammojen hoitoon. Tieteellistä näyttöä tehosta on vähän, mutta moni uskoo teippauksen voimaan.

Kinesioteippaus on monikäyttöinen teippausmenetelmä esimerkiksi erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön tai neurologisten ongelmien hoitoon.

– Teippi itsessään on tavallista joustavaa urheiluteippiä. Sillä saadaan kuitenkin rauhoitettua ja tuettua niveliä tai lihaksia niin, että kipua, vammaa tai virheasentoa saadaan hoidettua, kertoo fysioterapeutti Jussi Ojaniemi.

Kivun hoidon lisäksi teippauksella yritetään lisätä nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa.

Hoidettavat vaivat voivat olla esimerkiksi erilaiset kiputilat, liikemallin tai lihastoiminnan häiriöt. Myös esimerkiksi erilaiset turvotustilat voivat olla otollisia kinesioteippauskohteita.

– Akuutissa vammassa teippaus lisää nestekiertoa, joka auttaa turvotuksen poistumista. Lihasteippauksessa voidaan rauhoittaa ylikuormittunutta tai aktivoida heikentynyttä lihasta. Kolmantena teipillä voidaan ohjata niveltä oikeaan asentoon ja tällä lailla vahvistaa muuta fysioterapeuttista harjoittelua.

Tyypillisesti kinesioteippauksella hoidetaan esimerkiksi tenniskyynärpäätä, polven vammoja, niska-hartiaseudunkipuja ja olkapäävammoja.

– Kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Sen hyvä puoli on kuitenkin siinä, että joustavuutensa ansiosta se ei häiritse kehon normaaleja liikeratoja ja toimimista, Ojaniemi toteaa.

a

Yksin teippaus ei ihmeitä tee, vaan sitä käytetään yleensä terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona.

– Teippi yksin ei paranna vammaa, vaan lisäksi on syytä keskittyä kivun aiheuttajiin ja kokonaisvaltaiseen hoitoon, Ojaniemi toteaa.

Kaikille kinesioteippaus ei sovi, koska se vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan. Tällöin laskimotukokset ja veritulppa, munuaisten vajaatoiminta, infektiot ja syövät voivat pahentua hoitamisen takia.

– Jokainen asiakas käsitellään yksilöllisesti ja selvitetään mahdolliset riskitekijät.

Teksti: Laura Syväoja

Lue lisää Eparin Hyvä olo -teemasta 3.4.2015 lehdestä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka