Uutiset

Rohkea Ronja oppii pitämään päänsä - Seinäjoen satuklassikon teemoja ovat myös perhe, ystävät ja oikeudenmukaisuus

Ronja Ryövärintytär (Kaisla Ollila) joutuu metsässä harmaamänniäisten piirittämäksi.
Ronja Ryövärintytär (Kaisla Ollila) joutuu metsässä harmaamänniäisten piirittämäksi.
Kuva: Jukka Kontkanen
  • Tero Hautamäki

Toivoin tämän esityksen olevan visuaalinen elämys, ja sitä se myös on.

Juho Lindströmin näyttävä lavastus on rakennettu eri kerroksiin ja syvyyksiin. Ryövärilinnasta sukelletaan fantasiametsään ja Karhuluolaan, näyttämöä nostamalla kellareihin ja maan alle.

Videotekniikka tuo vielä esiin animaatioeläimiä ja erinomaisen koskiseikkailun, joka miltei kastelee katsojat.

Pauliina Saloniuksen ohjaus on oikeaoppinen lapsikatsojaa ajatellen: iso näyttämö vaatii isoa näyttelemistä ja jatkuvaa liikettä. Välillä kohtaukset vaihtuvat vain kävelemällä kuvasta toiseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jukka Puronlahti (vas.) ja Esa Ahonen esittävät kahden ryövärisuvun päämiehiä.
Kuva: Jukka Kontkanen

Leena Rintalan puvustus on viikinki- ja kelttityylinen. Jälkimmäisiä sävyjä on myös folkhenkisessä musiikissa. Erityisesti rummuilla kasvatetaan jännitystä ja luodaan uhkaa.

Illan korvamato on Ronjan Loviisa-äidin (Natalil Lintala) hellittelemä kehtolaulu Miss’ susi käy. Topakka Loviisa on muutenkin mainio matriarkka.

Nimiroolissa Kaisla Ollila on rohkea Ronja, joka oppii pitämään päänsä ja elämään omaa elämäänsä.

Ronjan paras ystävä on tunteellinen Birk (Jussi Lukács), mahtailevan rosvoisänsä, Borkan, (Esa Ahonen) täydellinen vastakohta.

Ronja Ryövärintytär on yksi lastenkirjallisuuden suurista klassikoista. Tutussa tarinassa nuoret löytävät toisensa yli heimorajojen ja aloittavat yhdessä uuden aikakauden sukujensa saagassa.

Illan ehkä hauskimman roolin tekee Jukka Puronlahti. Ronjan isä, ryöväripäällikkö Matias, on kova luu ulospäin, mutta huvittavan herkkä sisältä. Myös Jussi Jätinvuori saa näyttää koomikon kykyjään Ronttina.

Suloisina metsän Kakkiaisina nähdään Mia Vuorela ja Jani Johansson, jotka ottavat ansaitut väliaplodit maan päälle putkahtaessaan.

Silloin kun teatterissa tehdään pahis, se on syytä tehdä hyvin. Onneksi Sanni Lehdon Ajattara lehahtelee ja rääkkyy pelottavasti.

Mia Vuorela ja Jani Johansson ottavat yleisönsä maan alla elävinä Kakkiaisina.
Kuva: Jukka Kontkanen

Timo Luoma valmistelee katsojaa hahmonsa, Kalju-Pietun, kuolemaan alusta saakka. Kun aika koittaa, vääjäämätön käydään läpi Astrid Lindgrenin viisain ja lohdullisin sanoin.

Esityksen muita isoja teemoja ovat perhe, ystävyys, valinnanvapaus ja oikeudenmukaisuus.

Seinäjoen kaupunginteatterin Ronja on hyvää lastenteatteria, jossa ei tule aika pitkäksi. Lopuksi täytyy todeta, miten säväyttävää on, kun tähän vuodenaikaan metsästä kajahtaa pirteä keväthuuto.

Ronja (Kaisla Ollila) ja Birk (Jussi Lukács) tapaavat ensimmäisen kerran Helvetinkuilun reunalla.
Kuva: Jukka Kontkanen

Teatteri

Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär. Ohjaus Pauliina Salonius. Lavastus Juho Lindström, koreografia Jyri Numminen, puvut Leena Rintala, valosuunnittelu Hannu Raja-Aho, äänet ja musiikin toteutus Sami Lust ja Riku Metsä-Ketelä, kampaus ja maskit Aliina Ilonen. Ensi-ilta Seinäjoen kaupunginteatterissa 13.3.2024.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka