Uutiset

Seinäjoki ei saa uutta uimahallia lähivuosina – Nyt tehdään vain välttämättömät korjaukset, joilla ostetaan lisäaikaa uuden hallin suunnitteluun ja rahoitukseen

Allasalueen suurin remontti koskee ison altaan lähtöpäädyn kaakeleiden vaihtoa.
Allasalueen suurin remontti koskee ison altaan lähtöpäädyn kaakeleiden vaihtoa.
Kuva: Seinäjoen kaupunki/Tuukka Kiviranta
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Maarit Yli-Vainio

Seinäjoen uimahallin peruskorjauksesta tai uuden uimahallin rakentamisesta on puhuttu vuosia. Syksyllä asia liikahti eteenpäin, sillä viranhaltijoista ja päättäjistä muodostuva uimahallityöryhmä asetettiin selvittämään eri vaihtoehtoja. Listalla oli nykyisen uimahallin täysremontti ja laajennus tai kokonaan uuden hallin rakentaminen.

Seinäjoen kaupunginhallitus on nyt keskustellut uimahallitoimikunnan työn tuloksista. Virallinen päätös asiasta tehdään talousarvion käsittelyn yhteydessä loppuvuodesta, mutta hallituksen tahto on lykätä nykyisen uimahallin täysremonttia tai uuden uimahallin rakentamista vielä vuosilla.

Lähiaikoina tehdään vain uimahallin välttämättömät tekniset ja toiminnalliset korjaukset. Ne maksavat 300 000–600 000 euroa.

Puhdistusjärjestelmä suurin remonttikohde

Vuonna 1977 valmistunut uimahalli on peruskorjattu edellisen kerran vuonna 2006. Vuonna 2021 tehty kuntokartoitus osoitti, että vedenkäsittelyjärjestelmä kaipaa uusintaa ja altaiden käyttöikä on tullut tiensä päähän.

Hallimestari Kari Elomaa kertoo, että tulossa olevan remontin suurin korjauskohde koskee vedenkäsittelyjärjestelmää.

– Järjestelmässä on kaksi kiertoa. Ensimmäisen kierron otsonointilaitteisto korvattiin UV-laitteistolla pari vuotta sitten. Samalla uusittiin toisen kierron suodatinmassat. Seuraavaksi on ensimmäisen kierron massojen vuoro. Hiekkamassojen vaihto osaltaan varmistaa allasveden laadun, Elomaa selvittää.

Listalla on myös vaihtaa ison altaan laattoja. Niissä ilmeni ongelmia kuntokartoituksessa.

– Kyse on peruskorjaustoimenpiteistä. Ikinä ei toki tiedä, mitä tulee vastaan. Nyt miesten puolen pesutiloissa on vesivuoto. Korjaukset valmistuvat helmikuun puolivälissä. Siihen saakka ollaan väistötiloissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuonna 1977 valmistunut uimahalli on peruskorjattu vuonna 2006.
Kuva: Seinäjoen kaupunki/Tuukka Kiviranta

Ei käyttökatkoja rakennusvaiheen takia

Hallimestari kuuluu uimahallitoimikuntaan, mutta ei halua ottaa kantaa kaupunginhallituksen linjaukseen.

– Hyvä asia on se, että käyttökatkoksia ei tule. Vanha uimahalli on käytössä uuden valmistumiseen saakka.

Tulossa oleva remontti tehdään pidennetyn kesätauon yhteydessä. Käytännössä kyse on joko kuluvan vuoden tai viimeistään ensi vuoden kesästä.

Jos raha myönnetään kevään lisätalousarviossa, työt voidaan tehdä tulevana kesänä. Jos raha tulee vasta ensi vuoden talousarvioon, remontti tehdään kesällä 2025. Sen pidemmälle asiaa ei kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilän mukaan voi lykätä.

Kiiskilä uskoo, että jos nykyinen halli saa välttämättömillä korjauksilla esimerkiksi seitsemän vuotta lisää käyttöaikaa, halli on todella loppuun käytetty eikä rakennuksessa ole säilytettävää.

Kaupunginjohtaja perustelee uuden uimahallin rakentamisen viivästystä rahalla tai pikemmin sen puutteella. Kiiskilän mukaan esimerkiksi 20–30 miljoonaan investointi kuormittaisi nyt liikaa taloutta.

– Selviämme tässä hetkessä vähemmillä euroilla. Saamme nykyiselle hallille joitakin vuosia lisää käyttöaikaa. Samalla voimme valmistella tulevaa uimahallihanketta ja miettiä, mihin uusi rakennetaan ja millainen siitä tulee.

Kiiskilän mukaan Seinäjoen investointiohjelma on paisumassa tosi isoksi ilman uutta uimahalliakin.

– Tämä on toisaalta hyväkin juttu. Kun kaupunki kasvaa, pitää investoida, rakentaa kouluja ja päiväkoteja ja niin edelleen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen uimahallissa on viisi allasta. Ison altaan kanssa samassa tilassa ovat opetusallas ja hyppytornin allas. Omalla osastollaan ovat lämpimämmällä vedellä täytetty monitoimiallas sekä pikkulasten allas.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Hallille paljon kritiikkiä

Viime vuosina suomalaiskaupunkeihin tehtyjen ja tekeillä olevien uimahallien hintalappu on ollut 20–40 miljoonaa euroa. Seinäjoen uimahallihanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmalistalla vuosille 2024–2026. Ministeriön rahoitus on arviolta 800 000–1 000 000 euroa.

Seinäjoella on liki 66 000 asukasta. Nykyinen uimahalli on tuolle väkimäärälle liian pieni. Hallilla on myös korkea käyttöaste, sillä kävijöitä voi olla päivässä lähes tuhat. Vuositasolla uimareita vierailee noin 220 000–230 000.

Kaupunkilaiset ovat toivoneet uutta uimahallia pitkään eikä kaupunginhallituksen linjaus aiheuta joka kodissa hurraa-huutoja.

Uimahallia ja sen parkkipaikkaa pidetään liian pienenä. Kritiikkiä ovat saaneet myös allastilan ilman ja veden sekä varsinkin pukutilojen liian kylmäksi koetut lämpötilat. Etenkin opetusaltaan lämpötilan nostamista pidetään tärkeänä. Se ei ole kuitenkaan nyt mahdollista, sillä lähiuimahalleista poiketen opetusallas on samassa vesikierrossa ison altaan ja hyppyaltaan kanssa.

Epari kyseli uimahallilla asiakkaiden mielipiteitä uimahallin uudistustarpeista. Pääset lukemaan jutun digilehdestä.

Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki kävi pitkästä aikaa Seinäjoen uimahallissa. Lue pääkirjoitus, niin tiedät, mitä mieltä mies hallista on.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka