Kolumnit

Demokratian taistelu, jonka hinta on kova

story-image
  • Epari

Suomi on tasavalta, jota hallitaan demokraattisesti. Demokratia tarkoittaa, että valta kuuluu kansalle eli meille kaikille. Joka neljäs vuosi suomalaiset valitsevat eduskunnan, joka päättää maan asioista.

Eduskunta valitsee maalle pääministerin, joka johtaa maan hallitusta. Hallitus valmistelee ja toteuttaa päätökset, jotka eduskunta on tehnyt. Eduskunta voi erottaa hallituksen, jos se ei ole tyytyväinen hallituksen toimintaan.”

Oheinen teksti on lainattu Suomen eduskunnan internet-sivuilta ja se on kansantajuinen tiivistys Suomen valtiosäännöstä, joka taas löytyy perustuslaista.

Hallitus on viime kesästä lähtien vienyt eteenpäin työmarkkinoita uudistavia lakihankkeita. Työmarkkinoiden uudistamisella pyritään tasapainottamaan julkista taloutta, joka on ajamassa Suomen päin seinää, ellei velkaantumista saada taittumaan. SAK ja muu AY-liike ovat niitä vastustaneet opposition säestäessä. Poliittisia lakkoja on nähty pitkin talvea ja tahti näyttää kiihtyvän.

Poliittisen lakon tarkoitus on vastustaa hallituksen tai eduskunnan päätöksiä. Sillä ei pyritä vaikuttamaan esimerkiksi työehtosopimuksiin. Toki lakkojen vaikutukset osuvat ensisijaisesti yrityksiin ja työnantajiin, jotka joutuvat toimimaan lakkojen sijaiskärsijöinä.

Käytännössä AY-liikkeelle on merkitystä kahdella asialla: Se haluaa hallituksen luopuvan aikeistaan lisätä paikallista sopimista työpaikoilla ja poliittisten lakkojen rajoittamisesta 24 tuntiin. Muut asiat, kuten työttömyysturvan ja aikuiskoulutustuen muutokset, ovat asioita, joista AY-liike voinee joustaa.

Itse asiassa sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti sanoitti Ylen A-Studiossa 6.3. hyvin sen mistä kiistassa on kyse: ”Kyllä se vastuu taitaa viime kädessä olla maan hallituksella, joka yrittää laittaa suomalaisen AY-liikkeen ja työntekijän polvilleen.”

Eli lopulta kyse ei ole työttömien etuuksista tai palkansaajien oikeuksista, vaan seuraamme parhaillaan veristä taistelua vallasta. Käynnissä on demokratian taistelu ammattiyhdistysliikkeen ulkoparlamentaarista vaikuttamista vastaan, jonka hinta on kova.

Vaikka toivon, että eri osapuolia kuullaan ja tilanteessa päästään neuvotellen eteenpäin, haluan lopulta olla puolustamassa suomalaista demokratiaa aikana, jolloin kohtalaisen lähellä meitä toiset taistelevat sen olemassaolosta hengellään.

Aki Ruotsala

Kaupunginvaltuutettu (kd.)

Eurovaaliehdokas

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka