Kolumnit

Oltaisiinko koiranpentuja?

Kuva: Tomi Kosonen
  • Epari

Pieniä tassuja, koirantarvikkeita ja vastasyntyneitä koiranpentuja. Somekuplani täyttyy hetki hetkeltä hellyttävimmistä kuvista ja videoista, joissa koiranpennut kirmaavat vihreällä keväisellä nurmella ja ovat elämäniloa täynnä.

Näistä karvaisista pörröpäistä välittyy luottamus ja rakkaus omistajaansa kohtaan. Päivityksistä herää ajatus: voisivatpa ihmisetkin luottaa toisiinsa, kuten koiranpennut omistajaansa. Monen mielestä varmasti naiivisti ajateltu, mutta eikö olisi hienoa, jos aina voisi luottaa kaikkien haluavan toisille vain parasta?

Maailmalla tapahtuvat muutokset aiheuttavat varmasti jokaiselle meistä mietittävää. Kuinka turvassa oikeasti olemme? Keiden sanoihin voi luottaa? Millainen on oikeasti tulevaisuutemme?

Nämä ajatukset ovat meidän nuorten keskusteluissa vahvasti läsnä. Aikaisemmin turvallisuutta on voinut pitää melkein itsestäänselvyytenä, mutta nyt tilanne on hieman eri. Monille ystäville hienot suoritukset armeijassa konkretisoituvat ja meriitit voivat viedä toimiin sodan keskelle. Tällöin koiranpentujen lenkittäminen ei siis olisikaan mahdollista. Ainakaan hetkeen. Vaikka tulevaisuus mietityttää, harmittaa myös niiden puolesta, joiden elämä ei ole turvallista.

Koiranpentujen elämää katsellessa ajatukset kiinnittyvät myös tunteisiin. Jo pieni koiranpentukin ymmärtää tunteita ja tietää tehneensä väärin, jos omistaja ilmaisee tyytymättömyyttään koiran toimintaan.

Samalla tavalla meidän ihmisten tulisi pyrkiä ymmärtämään muiden ihmisten tunteita. Pitäisi tunnistaa, jos aiheuttaa toiselle harmia ja loukkaa häntä.

Meidän olisi tärkeää myös kyetä auttamaan muita hädän keskellä ja vastaamaan esimerkiksi mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Tunteiden ymmärtäminen auttaa myös elämään sovussa. Silloin ymmärrämme syyt, jotka johtavat yksilön tietynlaiseen käytökseen. Ymmärtäminen helpottaa elämäämme yhdessä.

Otetaan mallia ja opitaan koiranpennuilta. Pelataan yhteen hiileen. Pennut saavat myös ajatukset pois ja hymyn huulille silloin, kun maailmalla tapahtuvat kurjuudet ahdistavat liikaa.

Tiedostetaan maailmantilanne, mutta jatketaan myös koiranpentukuvien katselua ja ihailua.

Louna Yli-Hemminki

nuorisovaltuuston 2. varapuheenjohtaja, lukiolainen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka