Kolumnit

Ratissa tuntui olevan kaksi vasempaa jalkaa - silti sain ajokortin

story-image
  • Epari

Olen nyt vuoden verran tutustunut maailmaan autoilijan silmin. Minulla ei ollut minkäänlaista aiempaa suhdetta ajamiseen ja voin vain kuvitella kuinka turhautunut ajo-opettajani on välillä ollut. Oletin tanssitaitoiselta ihmiseltä polkimien vaihdon sujuvan luontevasti, mutta ratissa minulla tuntui olevan kaksi vasempaa jalkaa. Ajokokeen läpäisin silti ensimmäisellä kerralla, vaikka arviossa luonnehdittiinkin ajotyyliäni nysväämiseksi.

Kortin saatuani yritin pitkään keksiä tekosyitä autoni välttelylle ja kävellä ajamisen sijaan. Lopulta pakotin itseni epämukavuusalueelle ja olenpa ajanut jo jopa Tampereen keskustassa ja Turun moottoritiellä. Tuoreelle kuskille isoja askeleita.

Kun kolmekymppinen perheenäiti istuu riskienhallintaluennolla, vaarat kuulostavat niin uhkaavilta, että tekee mieli luopua koko kortista. Kaukana on nuoruuden kuolemattomuus ja palava halu esitellä aikuisuuttaan. Suuren riskin autoilija onkin tilastojen mukaan nuori mies, joka kirkkaana kesäyönä ajaa ylinopeutta.

Vaikka lähdin rattiin varman päälle pelaten ja rauhallisesti, niin olen minäkin täysin vauhtisokeuden harhautettavissa. Kääntyessäni Turun moottoritieltä Lohjalle oli törmäys mutkassa kaiteeseen lähellä, koska en hahmottanut liian nopeaksi jäänyttä vauhtiani. Onneksi kanssa-autoijat olivat suopeita, eivätkä tööttäilleet kokemattomalle pulssiaan rauhoittelevalle kuskille.

Toinen vaaratilanteita aiheuttanut tekijä on ollut epäselvyys kevyenliikenteen säännöistä. Myönnän, että en itse ennen autokoulua tiennyt juuri mitään pyöräilijöitä koskevista liikennesäännöistä. Tästä syystä pysähdyn nykyään melkein aina, kun pyöräilijä lähestyy suojatietä. Suurin osa pyöräilijöistä ajaa suojatien yli taluttamisen sijaan silloinkin, kun kyseessä ei ole pyörätien jatke. Enää en kävelijänäkään oleta, että autoilija osaa lukea ajatuksiani.

Todellinen haaste on kuitenkin tämä: pyri ajamaan Vapaudentietä aamuruhkassa nopeusrajoituksen mukaan provosoitumatta siitä, että lähestulkoon kaikki ajavat ylinopeutta ja ohittavat sinut.

Näin vuoden vanhana autoilijana voin todeta, että mahdottomasta tuli totta ja väitän olevani kelpo kuski. Tämä olkoon kannustus kaikille, jotka haaveilevat uudesta taidosta, mutta eivät luota kykyihinsä. Vuodessa oppii melkeinpä mitä vaan!

Natalil Lintala

näyttelijä, yrittäjä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka