Kolumnit

Sodan varjossa korona osoittautuu melko pieneksi ongelmaksi

  • Epari

Ahdistusta, unettomuutta, väsymystä. Useat ihmiset ovat kärsineet edellä mainituista asioista viimeisen kahden vuoden aikana erityisen paljon.

Nyt alkaa jo kolmas koronakevät ja kaikki miettivät, milloin tämä helpottaa. Monien elämästä kaksi vuotta on suurtakin suurempi aika. Moni pieni lapsi ei tiedä mitään ajasta ennen koronaa. Toiset ovat tulleet täysi-ikäisiksi koronan aikana, mutta eivät ole pystyneet vielä käynnistämään normaalia elämää aikuisena.

Myös Seinäjoella moni on opiskellut koko koulu- tai opiskelutaipaleensa koronan keskellä. Pahimmillaan jopa täysin etänä ilman fyysisiä kontakteja. Ainoa lohtu on ollut ruudun ja nimikirjainpalleroiden tuijottaminen.

Minä kuulun heihin, jotka ovat suorittaneet koko lukio-opintonsa korona-aikana. Milloin etäillen, milloin luokassa maskit päässä, milloin kotoa käsin koronaa sairastaessa tai karanteenissa yksin, ilman ohjattua opetusta.

Nuoret voivat nyt ennätysmäisen huonosti. Mielenterveyspalvelut ovat huonosti saatavilla ja apua tarvitsevia nuoria ja nuoria aikuisia tulee ovista ja ikkunoista. Lisäksi elämme jokainen erilaisissa kuplissa.

Uskallan väittää, että jokainen meistä kuuluu jonkinlaiseen somekuplaan. Toisten somekuplat ovat täynnä urheilua ja toisten söpöjä koiravideoita. Kaikkien somekuplassa on kuitenkin jotain samaa: niissä usein yhdistyy tietynlainen mielikuva tavoiteltavasta täydellisestä elämästä. Someen halutaan yleensä tuoda vain positiiviset ja onnistuneet hetket omasta elämästä.

Toisaalta some on myös täynnä negatiivisia päivityksiä ja uutisia. Viime aikoina olemme kuulleet murheellisia uutisia Ukrainasta. Ei varmasti kukaan meistä opiskelijoista olisi koskaan voinut kuvitella sitä, että yhtäkkiä kansainväliseen verkostoomme voisi tulla tuollaisia jännitteitä. Tässä valossa korona osoittautuu melko pieneksi ongelmaksi.

Sota on aina sota. Se vie ihmishenkiä katsomatta ikää ja elämäntilannetta. Juuri kavereiden kesken yhdessä mietittiin, mitä sodan keskellä oleville tutuille kuuluu.

Onneksi kevät tulee ja linnut laulavat. Ehkä kevät muuttaa kaiken paremmaksi. Yritetään olla optimistisia.

Louna Yli-Hemminki

Seinäjoen nuorisovaltuuston

2. varapuheenjohtaja, lukiolainen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka