Kolumnit

Välimuotoinen asuminen alkoi houkuttaa minuakin - pitäkää hetki paikkaa, niin täältä tullaan

story-image
  • Tero Hautamäki

Jos joku ei vielä ole tiennyt kautta huomannut, niin hei me vanhetaan. Moni maa, mutta varsinkin Suomi ikääntyy kovaa vauhtia.

Vaikka vuosirenkaat lisääntyvät, on kaikkien myös tulevaisuudessa asuttava jossakin. Mielellään mahdollisimman mukavasti.

Ikääntyneiden asumiseen liittyen maailmalla alkaa olla kuuminta hottia välimuotoinen asuminen. Kovaa vauhtia yleistyvässä asumismuodossa korostuvat itsenäinen asuminen, yhteinen toiminta, esteettömyys sekä sijainti palvelujen lähellä.

Nyt tätä uutta asumismuotoa on alettu haaveilla myös Seinäjoelle. Voisi veikata, että sitä tänne saadaankin, kunhan tieto ja keskustelu asiasta lisääntyvät.

Minä ainakin vähän vakuutuin kuulemastani. Itse asiassa siinä määrin, että aloin arvuutella vuosia siihen, koska voisin hakea omaa paikkaani. Kun asia selvisi, en enää oikein tiennyt olinko ilahtunut vaiko en.

Nimittäin, jo alle kahden vuoden kuluttua voisin hakea ikääntyneille suunnattua välimuodon asumisoikeutta. Hakijoiden alaikäraja on kuulemma 55 vuotta.

Jos sopii, niin pitäisitte minulle hetken paikkaa. Mieli kyllä tekisi, mutten millään ehtisi aivan vielä.

Tehdessäni juttua huomasin, kuinka Seinäjoen seudulla kytee laaja kiinnostus aiheeseen. Pääkirjastolla pidetty info keräsi tuvan täyteen keskimäärin 65+ -ikäisiä tiedonjanoisia.

Apilan Jaaksi-salissa kuultiin myös kokemusasiantuntijaa Jyväskylästä. Jykylän seudulla on jo kuusi tämäntyyppistä yhteisöllistä taloa. Laukaan Ilona-talon elämää kuvaili etäyhteydellä asukas Ulla Mononen.

Hän sai Ilonan arjen kuulostamaan mukavalta. Minuun teki vaikutuksen myös vapaa-ajan tiloista löytyvä tyylikäs biljardipöytä. Mononen paljasti, että talon rouvat pelaavat nykyisin poolia herrojakin enemmän.

Ilonan muuhun toimintaan kuului käsityökerhoja, karaoke-iltoja, toivekonsertteja ja tietokilpailuja. Lisäksi tehtiin toisinaan teatteriretkiä ja risteilyjä tai lähdettiin laavulle makkaranpaistoon. Olipa toiminta mitä hyvänsä, sitä suunnitellaan yhdessä asukkaiden kesken, ilman osallistumispakkoa.

Koska talossa asuu monen eri alan ammattilaisia, on ilmainen naapuriapu aina lähellä. Arkisiin ongelmiin – oli kyseessä sitten tukkeutunut viemäri, lipaston kokoaminen tai tietotekninen ongelma – apua ei yleensä tarvitse tilata talon ulkopuolelta. Kätevää ja fiksua.

Tämän viikon Eparista voit lukea lisää välimuotoisesta asumisesta aina viitteellistä hintapolitiikkaa myöten.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka