Kolumni: Äiti, mistä ruoka tulee?

7-vuotiaan pohdintoja ruuasta: Mitä terveellistä ruokaa useimmat lapset söisi mielellään? Mitä ruokaa menee eniten roskiin? Mistä ranskalaiset on tehty? No ei oikeesti, se oli vitsi! Mitä eroa on laktoosittomalla ja tavallisella maidolla? Mitä tarkoittaa luomu?

Liian suuri osa ainakin itse käymästäni ruokakeskustelusta lasten kanssa on tyyliä ”älä sotke, istu kunnolla, syö nyt vaan”. Ruoka on ihana asia, ja tahtoisin antaa siitä mieluummin hyvää mieltä ja makumuistoja. Haluan myös, että lapseni tietävät, mistä ruoka tulee. Lapsia nimittäin kiinnostaa se kyllä.

Viime viikolla lapset pääsivät mukaan monille työpaikoille Lapsiasiavaltuutetun järjestämän kampanjan myötä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun Ruoka-yksikössä lapset tulivat tutustumaan ruokaan vähän eri kantilta kuin kotona. Ruoka-alan ammattilaisia koulutetaan kivassa ympäristössä, jossa myös lapsille riitti esiteltävää. Suosikki oli opetusravintola Prikka, jossa kysyttiin tosi monta kertaa ”mitä tolla tehdään” ja ”mitä toi on”. Ja ihanaa, että kysyttiin. Ruuan tuotanto pellolta pöytään on tärkeää ymmärtää, ja sitä meillä opetetaan ja kehitetään.

Ennen kuin huomaammekaan, tämän päivän lapset ovat heitä jotka tuottavat, tuotekehittävät ja myyvät ruokamme. Mitä me toivomme? Varmasti ainakin ammattitaitoa, innostusta, vastuullisuutta, hyviä makuja ja terveellisyyttä. Tulevaisuuden ammattilaisten asenne ruokaan syntyy juuri nyt. Toivon, että se on innostunut ja kekseliäs.

Myös tulevaisuuden kuluttajia ovat tämän hetken lapset. Valinnoillaan he vaikuttavat siihen, millaista ruokaa on tarjolla. Millaisiin arvoihin ne valinnat pohjautuvat?

Malli tulee kotoa, kouluista ja lähipiiristä. Toivottavasti he oppivat arvostamaan vastuullista ja reilua tuotantoa, aitoja raaka-aineita, yhteisöllisyyttä ja iloa ruuan ympärillä. Ollaan iloisia, että lapset kysyvät ja kyseenalaistavat. Mietitään yhdessä mistä ruoka tulee. Se on erittäin mielenkiintoista, nyt ja tulevaisuudessa!

Soila Mäntymaa

asiantuntija, Seamk ruoka