Kolumni: Anna uskon tulla

Näen ympärilläni paljon uskoa Jeesukseen. Toisinaan kohtaan myös vastustusta. Erityisen yleistä on arkuus ja oman uskon häpeäminen. Se on aivan turhaa. Ei hyvää kannata hävetä. Kun saat mahdollisuuden tunnustaa uskosi, käytä ihmeessä tilaisuutesi. Jos sinua pilkataan, syrjitään tai saat kynsillesi, älä välitä. Useimmiten uskonsa tunnustanutta kiitetään. Kokeile, jos et usko.

Jokaisella ihmisellä on tarve uskoa Jumalaan. Elämässä on asioita, joiden kantamisesta yksin ei yksinkertaisesti tule mitään. Eilinen painaa, huominen murehduttaa, tänään en pysty. Usein tällaiset hetket ovat niitä, joita jälkeenpäin muistellaan uskon syntymisen aikoina. Kun seurakunnassa julistetaan uskollisesti Jumalan sanaa, ihmisten mieli pysyy avoimena Kristukselle. Kotikirkko on Kristuksen ja häntä tarvitsevien kohtaamispaikka.

Jumala rakasti maailmaa niin paljon, että hän antoi ainoan Poikansa. Kahden viikon päästä on joulu. Vaikka suuret väkimäärät eivät voi tänä jouluna olla yhdessä, se ei estä joulun sanoman pääsyä luoksemme. Seimeen kapaloitu Jeesus oli pieni, mutta enkelien ilo oli suuri. Meidän arkojen ihmisten uskokin on pieni, mutta enkelien ilo on ylimmillään nähdessään, että Jeesus on sydämessämme. Usko Jumalaan syntyy alhaalta, ei ylhäältä. Seimi ja ihmissydän ovat Jeesuksen löytöpaikkoja. Seimessä ja sydämessä on tämän joulun salaisuus ja ilo. Me olemme Kristuksen seimen ja ristin äärellä ikuisia pikkulapsia.

Olen kohdannut ihmisiä, joiden on vaikea uskoa Jumalaan, koska he ovat huomanneet uskovien olevan huonoja, vajavaisia, jopa ilkeitä. Tällaisiin uskomisen esteisiin on helppo vastata. Usko Jeesukseen ei tee ihmisistä parempia. Uskallan jopa kysyä, oletteko tekin jo ehtineet käydä tämän vuoden perinteistä jouluriitaa? Ovatko joulukriisi ja riittämättömyyden tunteet teilläkin jo päässeet pintaan asti? Uskovan adventtisohjon kyntö on osa tämän maailman ahdistusta. Ei sitä saa ottaa syyksi Jumalan hylkäämiseen. Joulutunnelmaa me voimme viritellä, tuoksuja osaamme luoda, lämpöä voimme lisätä, kynttilöitä sytyttää. Mutta joulua me emme tee. Jumala tekee ja antaa joulun. Annetaan joulun tulla ja uskon syntyä. Jeesus on sinun, ja sinä olet Jeesuksen.

Tapio Hirvilammi

kappalainen