Kolumni: Asioiden johtamisesta ihmisten johtamiseen

Viimeisten vuosien aikana on monesti kantapäänkin kautta saanut oppia sen, että keskittymällä hoitamaan pelkkiä asioita ja miettimällä vain ratkaisuja ei tavoiteltu lopputulos ole ollut saatavilla. Oma joukkue (työyhteisö) on kasvanut vuosikymmenessä 20 hengen tiiviistä ydinryhmästä viidelle paikkakunnalle levinneeksi 90 hengen organisaatioksi. Olen huomannut, että ihmiseen keskittymisen merkitys kasvaa korvaamattomaksi. Joukkue koostuu persoonista, persoonat suhtautuvat samaan asiaan monesti hyvin eri tavoin. Toinen voi ohittaa haasteen olan kohautuksella ja toinen jää miettimään sen seurauksia tai mikä pahinta päättää ne jo ennen toteutusta.

Miten muuttaa johtamistapaa, joka meillä ehkä jollain tapaa on luonnostaan? Ensimmäisenä tietysti pitää olla sinut itsensä kanssa ja omien vajavaisuuksien kanssa. Henkilökohtaiset heikkoudet on helppo tunnustaa, nopeaa etenemistä asiasta toiseen, päälle puhumista, keskeyttämistä ja päätöksen tekemistä ilman juurisyyanalyysia. Tunnustan, ekstrovertti. Näistä perisynneistä pois oppiminen ei ole ollut helppoa ja täydelliseksi ei pidä edes yrittää. Helpoin niksi on miettiä ennen palaveria sitä, kuka pöydän toiselle puolelle istuu. Jos vastapuoli etenee hitaammin kuin itse, niin siitä selviää paremmin, kun ennalta päättää, että pitää turpansa kiinni ja antaa toisen puhua ja viedä keskustelua.

Haastavampaa on kehonkielen analysointi. Keskittyminen on usein jossain ihan muualla. Puhelimet ja sähköpostit vie huomion ja päätöksenteko menee täysin ohi. Sitten sitoudutaan päätökseen, josta ei edes aidosti oltu varmoja tai mietitty, mitä siitä seuraa. Miten tämän sitten, estää tai parantaa? Palaverin vetäjän ennakkovalmistelu ja kokouksen tavoitteen määrittäminen tapaamisen alussa on keskeinen tekijä.

Alan kirjoissa keskitytään monesti hyvin tiukasti liiketoiminnan peruselementtien kautta johtamiseen. Jokainen varmasti löytää niistä omaan tyyliinsä sopivan mallin, jota mukailla. Itselleni tuo korkeakoulu on ollut paljon konkreettisempi.

Olen seurannut monen urheilujoukkueen arkea, harjoittelua ja valmistautumista. Erilaisten valmentajien johtamistapaa, tavoiteasetantaa ja jalkauttamista analysoidessa huomaa, että yhtä oikeaa mallia ei ole ja sitä ei voi kukaan opettaa. Kaikki lähtee persoonasta ja omasta kyvystä heittäytyä ihmisten arvioitavaksi. Tärkeää on myös joukkueen pelaajien valinta, sopivan keitoksen ainekset ovat eri puolilla ja liian montaa samanlaista ei ole hyvä valita. Koita teettää omilla avainhenkilöilläsi vaikkapa Insights-profiilit. Jos ei muuta, niin ainakin saunaillassa on sen jälkeen hauskaa.

Seinäjoella on johtamiseen keskittyvää toimintaa ja koulutusta saatavilla monipuolisesti. Tehdään yhdessä entistä parempaa työtä yritysmyönteisen ilmapiirin luomisessa ja varmistetaan, että myös tulevaisuudessa alueemme on vetovoimainen ja houkutteleva työssäkäyntialue. Menestystä on helpompi saavuttaa, mutta päivittäisen tekemisen ylläpitäminen arjessa, mestaruuksien vaatimalla tasolla onkin haastavampi juttu.

Olen jo asettanut kaksi tavoitetta: tehdä itsestäni turha ja keskittyä palkkaamaan itseäni viisaampia ihmisiä. Toisen hoitaminen on ollut helppo juttu, toisen kanssa on vielä tekemistä…

Ossi Viljanen

Seinäjoen Yrittäjät ry,

puheenjohtaja