Kolumni: Digitalisaatio – mehän eletään sitä jo

Kuulen ympärilläni jatkuvasti puhetta siitä, että meidän yrityksessä jatkossa pitää ottaa digitalisaatio ja myynnin monikanavaisuus huomioon toimintoja kehitettäessä. Tämä koskee kaikkia yrityksiä, riippumatta siitä mikä toimintaympäristö on.

Kyllä, näin se on. Mutta otetaanpa askel taaksepäin. Aina kun sana digi otetaan käyttöön, puhutaan samaan aikaa tulevaisuudesta, uuden luomisesta, uusista käytännöistä ja järjestelmistä. Me elämme jo digitaalisuutta ja teemme kauppaa digitaalisin välinein. Ei se ole mitään uutta enää, se on jatkuvaa parantamista.

Sorrumme helposti ajattelemaan ja luomaan itsellemme esteitä kehittämisessä juuri asenteen vuoksi. Digin kanssa tämä korostuu.

Mikä on helpompaa kuin mennä piiloon sen taakse, että ”se digi on meille liian vaikeaa ja kallista”. Selittelyn sijaan voisi kuitenkin vain alkaa hommiin ja tehdä niitä arjen asioita, mitä olemme jokainen jo tänäänkin tehneet.

Oletko tänään käyttänyt sähköpostia, whatsappia, facea tai IG-sovelluksia? Ne ovat digiä ja kaupan tekemisen välineitä, eivät mitään utopiaa.

Digitaalisuus on ollut läsnä jo vuosikymmenen. Jokainen voi hyödyntää sitä omassa ympäristössään jo tänään, ilman isoja investointeja.

Toinen ihmeellinen uskomus, joka digiin liittyy, on se, että se tulee jostain tuolta etelästä ja ulkomailta. Ei. Seinäjoella ja maakunnassa on jo tällä hetkellä paikallista osaamista, joka on maailman kärkitasoa. Katso lähellesi, tunne ympäristösi ja ole utelias. Löydät ratkaisuja aivan jalkojesi juuresta.

En minäkään tiennyt, että maailman parhaita simulaattoreita kehitetään Seinäjoella. Nyt tiedän. Sen, miten siihen yhdistetään oikeat ihmiset ja maakunnan osaaminen Kuortaneella, näet oheisesta linkistä:

https://fb.watch/3ZWVdB7Dvp/

Ossi Viljanen

puheenjohtaja, Seinäjoen Yrittäjät