Kolumni: Eläköön, ei historia, vaan tulevaisuus

Tarkoitus on elää ja kerran kuolla. Henkeen kaikki vetää ja sormet nuolla. Tehdä jotain hyvää, kun voi. Oi, sehän menee kiertoon. Näillä sanoilla alkaa Teatteri Hysterian Hunningolla-musiikkinäytelmä, joka kertoo neljän ystävättären naistenillasta Seinäjoen kaupungissa.

Kirjoitin näytelmän ennen kuin oli edes pienintäkään aavistusta, mitä tulevat vuodet toisivat tullessaan. Kirjoitin vuosikausia kestävästä ystävyydestä. Ymmärryksestä toista kohtaan. Ihmisen kaipuusta. Ja tietenkin hauskasta naistenillasta, jossa iloitaan, juhlitaan ja myös surraan yhdessä.

Uusintaesitykset saivat alkunsa viime viikonloppuna. Sisään tulvi nauravaisia, kaiken ikäisiä naisporukoita hymyssä suin olevien siippojen kanssa. Riemu aulassa oli käsin kosketeltavaa. Ystävät halailemassa toisiaan, nauramassa yhdessä, vaihtamassa kuluneen puolentoista vuoden kuulumisia. Joukossa lensi epäuskoisia toteamuksia: Saako näin olla?

Ihmettelin itse samaa. Kuluneen puolentoista vuoden aikana olen tavannut ihmisiä, joiden kasvoista tunnistan vain puolet. Tänään opetustunnilla Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa jouduin keskeyttämään luennon vain sanoakseni, että onpa ihanaa nähdä kokonaisia kasvoja. Nähdä hymyjä, katsoa kuinka suut liikkuvat puheen mukana ja kuinka hymykuopat ilmestyvät poskien kääntyessä nauruun.

Tajusin, etten ole uskaltanut nauraa kunnolla, hymyillä vastaantulijoille tai unelmoida tarpeeksi. Heräsin unelmoimisen mahdollisuuteen rysähtäen. Onko siis niin, että voin uneksia ulkomaan matkasta? Haaveilla häistä? Suunnitella seuraavaa teatteriproduktiota? Sovittaa kalenteriin tulevaa likkojeniltaa? Nytkö? Nytkö saa taas elää?

”Kuka riemun löytää, sen pitäköön. Lipun salkoon nyt heti vetäköön. Eläköön, ei historia, vaan tulevaisuus,” laulaa Jonna Tervomaa kappaleessaan. Laitetaan hyvä kiertoon. Hymyillään toisillemme. Nauretaan raikuvasti. Halataan kun tavataan. Mutta ei ehkä vielä nuolla sormia, kuten kappaleessa todetaan. Ehkä sekin aika tulee, mutta ei vielä. Nyt kuitenkin nautitaan tästä hetkestä, riemuitaan ja uskalletaan unelmoida tulevasta!

Juulia Soidinaho

Teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä