Kolumni: Elämme erikoisia aikoja

Elämme merkillisiä loukkaantumisen aikoja. Ollaan varuillaan ja vapistaan kuin haavanlehdet, ettei kukaan pahoittaisi mieltään. Melkein mistä tahansa saadaan mielensäpahoittamisen aihe. Varmasti tästä kirjoituksestakin joku pahoittaa mielensä.

Vielä pari vuotta sitten oli voimassa linjaus, että kirkko itsessään ei tee tilaisuudesta uskonnonharjoittamista. Ihan vapaasti sai viettää koulun juhlia kirkossa. Mukana sai olla pari uskonnollista elementtiä. Nyt kirkko onkin yhtäkkiä joidenkin mielestä tosi vaarallinen paikka. Häthätää piti siirtää jo suunniteltuja koulun juhlia pois kirkoista.

Tiernapoikaesitykset ovat ilahduttaneet vuosisatojen ajan lauluillaan, mutta nyt tarinan hyvis, murjaanien kuningas, joka taistelee pahaa Herodesta, ”yhtä styrankia”, vastaan, onkin hankala juttu. Valkoihoinen suomalainen, kun esittää tummaihoista, onkin nyt yhtäkkiä rasistinen. Miten kaunis ja historiallinen onkaan tarina itämaan tietäjistä, jotka tulivat kaukaa tähden johdattamina Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta kumartamaan vastasyntynyttä kuningasta!

Enkeli taivaan ja Suvivirsi ovat juuri ja juuri vielä luvallisia. Näyttää kuitenkin olevan täysin ok, että halloween saa yhä enemmän jalansijaa, eikä piruja, zombieita ja verivanoja pidetä yleisesti ottaen lapsille vahingollisina ollenkaan. Monet kuitenkin kertovat lapsensa pelkäävän halloweenin aikaan. Saako tästä puhua leimautumatta?

Nykyinen tonttujoulu ilman kristillistä sisältöä ei miellytä läheskään kaikkia. Ei minua eikä monia muitakaan. Kun nyt oikein vauhtiin pääsin, oikeastaanhan tontut ovat vanhaa suomalaista muinaisuskoa. Miksi tontut ovat ok? Tarkennan vielä, että minusta tonttuhahmot saavat ilahduttaa lapsia niin kuin ennenkin, mutta ei kielletä lapsilta enkeleitä. Eihän?

Toivotan siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa kaikille!

Kati Nummensalo

Kaupunginvaltuutettu, kd.