Kolumni: Epäreilua abi-kohtelua

Koronavirus on aiheuttanut abiturienteille monia pettymyksiä. Abit tulevat kirjoittamaan jokaisen ylioppilaskirjoituksensa koronan köhiessä niskaan. Erityisen stressaavien kirjoitusten lisäksi monet muut koulun projektit ovat peruuntuneet. Itseltäni peruuntui kuuden viikon opintomatka Englantiin, kaksi lyhyempää matkaa Ranskaan ja päiväreissu eduskuntaan ja Suomen Pankkiin. Lisäksi peruuntuivat työharjoittelut ja jatko-opintoihin tutustumiset.

Nyt peruuntuivat myös kaikki abivuoden perinteet. Tavanomaisesti ennen lukulomaa vietetään laulajaiset, penkkarit ja potkiaiset opintojen suorittamisen kunniaksi. Moni abiturientti on peruuttamispäätökseen pettynyt, itseni mukaan lukien.

Koronavuosi on ollut myös muilla tavoin monelle raskas, ja opiskelijoiden mielenterveys on heikentynyt. Ajatus hauskoista perinteistä on voinut kuitenkin motivoida opiskelemaan ja jaksamaan.

Vaasan sairaanhoitopiiri on linjannut, että penkkarit voidaan järjestää, jos turvarajoituksista pidetään huolta. Miksi siis Seinäjoella niitä ei voitaisi järjestää? Olemme koulussa joka päivä samalla porukalla. Vaihdamme luokkahuonetta viisi kertaa päivässä, joissa kaikissa on noin 30 henkilöä. Kohtaamme siis joka päivä valtavasti ihmisiä, ja esimerkiksi ruokailemme yhdessä entiseen tapaan ja toisen vuoden opiskelijat harjoittelevat vanhojen tansseihin samassa salissa yli sadan ihmisen kokoonpanolla.

Vanhojen tanssit on siirretty myöhempään ajankohtaan, ja niin voitaisiin tehdä myös penkkareiden osalta. Perumista on perusteltu esimerkiksi sillä, etteivät ne ole osa opetusta. Lukio on paljon enemmän kuin vain opiskelua. Perinteet ovat tärkeä osa lukiokulttuuria, joita monet ovat odottaneet jo ensimmäisestä lukiovuodesta asti. Myös Lukiolaisten Liitto on kritisoinut päätöstä perua penkkarit. Parempi vaihtoehto olisi siirtää ne keväämmälle ja kuunnella opiskelijoiden toiveita.

Päätös perua kaikki abien perinteet on epäreilu, eikä lisää opiskelijoiden turvallisuutta.

Sofia Leinonen

Seinäjoen nuorisovaltuuston varasihteeri