Kolumni: Eräänlainen Diili alkakoon

Kuntavaalit tulevat, olet valmis tai et. Ehdokaslistat vilahtelevat mediassa, työtä tehdään vaalikulisseissa vimmatusti tai sitten vähän vähemmällä vimmalla.

Äskettäin päättynyt ja hyvin kiinnostavaksi osoittautunut Diili-ohjelma oli omanlaisensa työhaastattelu, jossa media- ja bisnespersoona Jaajo Linnonmaa haki kehitysjohtajaa yritysryppäälleen.

Ilahtuneena huomasin jakso toisensa jälkeen Seinäjoen vilahtavan telkkarissa ohjelman katkoilla näyttävässä mainoksessaan. Viikosta toiseen prime time -katseluaikaan lintuperspektiivistä syöksyttiin kaupungin sykkeeseen, eikä ollenkaan pöllömmin! Ehei, me näytimme, että häpeämättömästi suuren maailman malliin vaan. Rinnassa läikähti mukavasti ylpeys. Kattos perkules...

Tulevat kuntavaalit miellän eräänlaiseksi Diiliksi, kisaksi rajatuista paikoista harvoille ja valituille. Ääneni saava on väyläni päätöksentekoon. Se vaatii luottamusta, kuten jo tehtävänimike kertoo. Joku on valtuuttamani, kyse on luottamuksesta, se sisältää kaikki tarvittavat elementit.

Vilkaisin muistin virkistykseksi kuntalakia, jossa lueteltiin hengästyttävän pitkä lista vastuualueita, tehtäviä ja odotuksia etc. valtuustojen työskentelylle.

Kuntavaalit ja sitä seuraava neljän vuoden ajanjakso eivät ole kädenlämpöinen rutiini, vaan joka ainoan seinäjokelaisen asukkaan tulevaisuutta viitoittava matka.

Valtuusto on kunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä elin, joka viisaasti toimiessaan johtaa kuntalaiset kohti entistä ehompaa kaupunkia. Kaupunki antaa kulissit ja raamit, mutta kunta olemme me. Poikkeuksellinen vuosi tuo vaaleihin oman leimansa, tähän merkilliseen ja kaikin tavoin ihmisen eloa ja oloa rasittavaan aikaan.

Ei mikään helppo rasti valittaville valtuutetuille.

Oma ehdokkaani on löytynyt jo aikaa sitten. Kun oma paikka puoluekartalla on vakiintunut, on helppo vain poimia yksi monista hyvistä ehdokkaista.

Olen takuuvarma, että Seinäjoki rämpii pandemian kurimuksista huolimatta takaisin maan yhdeksi valovoimaisimmista tapahtumakunnista. Yritysmaailman puolella vetovoima ja ranking-pisteet ovat olleet jo kauan maireaa luettavaa. Olkoon jatkossakin.

Ennakkoäänestys alkaa tänään ja päättyy 8.6.2021. Varsinainen vaalipäivä on kesäkuun 13. Uudet valtuutetut aloittavat työnsä 1.8. Mukana on tuttujen ja turvallisten valtuutettujen lisäksi varmasti nippu uusia yllättäjiä. Oletusten mukaan valtuustojen kokoonpano muuttuu reippaalla otteella. Laskelmia, odotuksia, otaksumia – ilma alkaa tiivistyä poliittisesta jargonista. Makkara maistuu kulmilla taas, soppatykit laulavat. Se on suomalaisuutta realistisimmillaan.

On vaalien aika.

Tiina Rantahalvari

vapaa kirjoittaja