Kolumni: Facessa tietäjät tietävät

Seinäjoella toimii monenmoisia facebook-ryhmiä, joiden yhteinen tekijä on paikallisuus. Naamakirjassa näitä erilaisia ryhmiä on rajattomasti. Harrastusten, kiinnostuksen kohteiden, julkisen keskustelun ja kaupankäynnin foorumeina ne ovat jopa kohtuukelpoja areenoita temmeltää, jos ja kun nuo ryhmät toimivat oikeudenmukaisesti. Ikävä kyllä, se ei aina toteudu. Kupletin juoni on sama, itseään toistavaa jargonia myös muilla paikkakunnilla.

Paikkakuntakohtaisesti toimivat puskaradiot ovat monenkasvoisia, armottomiakin tantereita. Sääliä ei tunneta, mutta eipä sitä anotakaan. Jopa henkilökohtaisuuksiin meneviä solvauksiaan latelevat surutta ryhmän kuninkaat & kuningattaret, joita kompataan silkan ryhmäpaineen takia. Jollet ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan. Oman, eriävän ja perustellun mielipiteen ilmaiseminen julkisesti yleisessä keskustelussa johtaa poikkeuksetta julkiseen kivitykseen. Valtavirrasta ei saa poiketa!

Tummasävyisen kommentoinnin vastapainona piristävä ja hengeltään täysin poikkeava, suuret kiitokseni ansaitseva ryhmä on REKO Seinäjoki. Siellä tyytyväistä palautetta annetaan aiheesta. Pientuottajille, maatalouden hiljaisille puurtajille sataa roppakaupalla kiitosta. Monet heistä ajavat pitkiä matkoja tullakseen myymään juuri Seinäjoen ryhmään kuuluville omia tuotteitaan.

Ilahduttavaa luettavaa on myös tuore fakta, jonka mukaan eri puolilla Pohjanmaata rekolaisten määrä kasvaa tasaisesti, vaikka korona on ja pysyy ties kuinka ja kauan. Kenties rokotteeseen saakka.

Jossain määrin jopa koomisia ryhmittymiä ovat osto- ja myyntiporukat. Niiden säännöstö on kirjavaa, osin myös vaikeaselkoista. Totuuden nimissä – olen myynyt paljon tarpeetonta, kelpokuntoista ja arvokastakin tavaraa pois nurkistamme ja saanut paitsi korvauksen, myös mielihyvää. Se tavara sai uuden elämän! On myönnettävä, että ostamaan olen sortunut myös. Romppeiden määrä on pysynyt vakiona.

Tänä tavarataivaan ja ympäristöahdistuksen aikana lohdutan pientä hysteerikko-minääni samaan hengenvetoon, kun liputan ekologisuuden ja kierrätyksen nimeen tosissani. Kierrätys on yksi kirkasotsaisimmista asioista. Tätäkin ideologiaa myös facebook auliisti palvelee.

Oma rotunsa ovat myytiryhmien tinkaajat; he suorastaan viihdyttävät! Jos laitan merkkivaatteelle kohtuullisen hinnan x, tinkaa ostaja av:n laitettuaan ja jatkettuaan yv:nä, että myisitkö hintaan x-50%. Ai mitä ovat av ja yv? Av= alustava varaus, yv= yksityisviesti. Siellä se lopullinen vääntö monesti käydään, yyveenä.

Hulluhan se on, joka ei puolta tarjoa, sanoo Huutokauppakeisarikin.

Tiina Rantahalvari

viestintäassistentti