Kolumni: Get over it, sanoi Sanna

Erityisen sopivaan aikaan hyvinvointivalmentaja Aki Mannisen misogyniaa tihkuvan ulostulon kanssa tuli julkisuuteen Naton Latviassa päämajaansa pitävän tutkimuslaitos Stratcomin tutkimus, jonka mukaan Suomen naisvaltaiseen hallitukseen kohdistuu somessa poikkeuksellinen vihakampanja.

Huolestuttavinta on tutkimuksessa esiin tullut toteamus vihapuheen uhasta Suomen demokratialle. Jos työtäsi, olemustasi, sukupuoltasi tai persoonaasi kokonaisuutena arvioidaan alatyyliin, uhkaavasti tai väheksyen, on se omiaan aiheuttamaan ylimääräistä painetta. Toisaalta, poliittisen värinsä tunnustavan ihmisen tulee paineita myös kestää, kun politiikan portaita kyllin korkealle kipuaa. Ylilyönnit ja mauttomuudet voi ohittaa olankohautuksella. Politiikassa ylipäänsä ulkoinen habitus on loppupeleissä epärelevantti seikka, so get over it, miehet.

Aki Manninen tuli sukupuoltaan mahtipontisesti korostavana henkilönä esiin Selviytyjät Suomi -realityssä seurauksella, että some räjähti. Manninen arvioi naisia alatyylisin sanakääntein, sitä edes peittelemättä. Lusikkansa somesoppaan laittoivat useat Akia ojentaneet naiset, mukana torumassa oli muutama miespuolinenkin julkisuuden henkilö. Painoarvoa sisältöön ei siltikään tuo sukupuoli, vaan viesti.Suomessa vietettiin hiljan Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Ajatuksena kaunis, mutta tasa-arvo on yhä kaukana.

Seurasin Mannisen taipaletta Selviytyjissä ja haukoin henkeäni. Työpaikka- ja koulukiusaamisen tasolle vajonnutta aikuisten ihmisten realityleikkiä katsoessaan ei voinut olla tuntematta syvää myötähäpeää. Seikkailijat on ohjelmaformaatti, joka kiinnostaa, mutta kilpailun kärjistyessä syvään juurtuneet mies-nais-ajattelumallit korostuvat helposti patriarkaalisiksi väsymyksen, kylmän ja nälän korostamina. Onko tämä meillä selkäytimessä?

Referoimatta tapahtumia enempää ihmettelen, että eikö ihmiskunta opi koskaan-ikinä-milloinkaan mitään. Noitavainoajia temmelsi tuossa vuoden 1400–1600 kieppeillä melkoiset määrät. Paljonpa on ihminen lajina kehittynyt sen jälkeen! Muistin virkistykseksi, noitavainojen yhtenä alalajina valtaapitävät miehet yksiselitteisesti päättivät viisaudessaan vainota vain ja ainoastaan – naisia.

Voi Minna Minna, kuinka kaukonäköinen olitkaan. ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys, vaan koko ihmiskunnan kysymys”.

Tähänkin teemaan voimme vaikuttaa kesäkuun 13., kun kuntavaalit käydään. Toivottavasti.

Tiina Rantahalvari

vapaa kirjoittaja