Kolumni: Haastaisitko itsesi asennejumppaan?

Jokainen keskustalainen ei ole maanviljelijä.

Jokainen demari ei kuulu ammattiliittoon.

Jokainen kokoomuslainen ei aja bemaria.

Jokainen vihreä ei halua viedä sun bemaria.

Jokainen perussuomalainen ei ole rasisti.

Jokainen vasemmistolainen ei ole vanha taistolainen.

Jokainen kristillisdemokraatti ei ole homofoobikko.

Jokainen feministi ei ole vihainen.

Jokainen RKP:n jäsen ei kuuntele Bo Kaspers Orkesteria.

Raflasinko? Hyvä.

Mainitsemani väittämät tuntunevat hölmöltä, varsinkin jos luet itsesi johonkin mainituista poliittisista ryhmistä. Mutta ne ovat leimoja, joita me sovitamme toistemme otsaan yrittäessämme selitellä tai vähätellä toistemme saavutuksia, tai kun pelkäämme, että omaa maailmankuvaamme uhataan.

Jos haluat jatkaa asenteidesi venyttelyä, voit kääntää mainitut väittämät toisin päin: ”jokainen bemarikuski ei ole kokoomuslainen”, ”jokainen taistolainen ei ole vasemmistolainen”. Yksi heistä on Björn Wahlroos! Ainut kohta jossa teoriani rikkoutuu, on ”Kaikki Bo Kaspers Orkesterin jäsenet kuuntelevat RKP:tä”. Sallinette vitsihuumorin?

Someajassa leimojen sovittamisesta on tullut helppoa. Kun nettimedia X julkaisee itselle mieleisen jutun vastenmielisestä poliittisesta liikkeestä, on aika julistaa tätä samanmielisille.

Olen itse syyllistynyt tähän usein. Tämä on kuitenkin alkanut tympiä, varsinkin kun olen todennut nämä leimat turhiksi. Olen tavannut tarpeeksi monta älykästä ja fiksua toisen puolueen edustajaa ymmärtääkseni, ettei minulla ole oikeutta kritisoida heidän maailmankuvaansa.

Toimia ja puheita voin kritisoida, kunhan olen reilu. Heillä on oikeus samaan.

Kun aikanaan harkitsin poliittista aktivoitumista, pelkäsin leimaantumista. Työni on aina ollut julkista enkä halunnut, että minut suljettaisiin rajattuun boksiin - varsinkaan kun en sopinut siihen! En ole usein mainittu ”vihervasemmistolainen”. Olen vihreä, mutta harvoin vasemmalla.

Pelkoni osoittautui turhaksi. Voin lämpimästi suositella poliittista aktivoitumista kaikille, oli maailmankuvasi mikä tahansa. Kunhan olet lähtökohtaisesti jonkin asian puolesta, et vain jotain vastaan.

Aivojumppaa suosittelen kuitenkin harjoittamaan. Mene läpi kaikki ne muut ryhmät kuin se sinulle mieleisin, ja yritä miettiä miksi on tärkeää, että ne ovat olemassa.

Jos sinulla on ymmärrys löytää kaikista oikeutus niiden olemassaoloon, olet todennäköisesti pitkällä. Ellet pysty tähän, mieti joku ihminen kyseisestä puolueesta ja mene tämän kanssa kahville.

Takaan, että yllätyt positiivisesti.

Mikko Jokipii

Yrittäjä, feministi, kirkkovaltuutettu, rauskan auton omistaja, maanviljelijän poika, tasa-arvoisen avioliittolain puolustaja ja kurikkalainen kaupunginvaltuutettu (vihr.), joka pitää Bo Kaspers Orkesterista