Kolumni: Haluatko ilmassa kasvavia perunoita?

Haluatko ruokamatkalle lähimetsään tai tahallaan sekoa palvelua? Kotimaisia kaakaopapuja, ilmassa kasvavia perunoita tai lihaisan kasvispihvin? Robotin kotikeittiöösi tai dronen kuljettamaa lähiruokaa? Tai ihan vain vastuullisuutta, kestävää kehitystä ja kysyntään vastaamista?

Opiskelijoita ympäri Suomen yllytetään SeAMKiin kisaamaan ruokaketjuun liittyvillä liikeideoillaan. Food Business Challengen palkintopottiin on kasattu useampi tonni rahaa sekä mainetta ja kunniaa. Liikeideoita kehitetään ihan tosissaan markkinoita analysoiden ja kilpailuvaltteja pohtien, mutta innovaatioihin tarvitaan myös avoin mieli, riittävän hulluja ideoita, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Opiskelijat tuottavat paljon uutta tietoa, ja tekemällä oppii parhaiten. Palkintoraha motivoi mukavasti, mutta toivottavasti ideat laitetaan käytäntöön: ratkaisemaan ihan oikeita haasteita ruoka-alalla ja tuomaan uusia elämyksiä.

Kaupungissa pyöri menneellä viikolla piristäviä Taivastelijoita. Omasta näkökulmasta oli mukava huomata, miten paljon hyviä ruokapaikkoja heille vinkattiin, ja miten niitä myös tuotiin esiin. Toivottavasti päästiin kertomaan myös paikallisista raaka-aineista. Pellolta pöytään -ajattelu on meillä vahvaa, ja se tuli esiin myös SeAMKiin tutustuessa. Kelpaahan sitä esitellä!

Vaikka Taivastelijoiden on käsittääkseni tarkoitus markkinoida kaupunkia erityisesti ulospäin, tuli ahaa-elämys: kun seuraavan kerran mietin lomaa tai jotain spesiaalia, valitsen itsekin Seinäjoen. Käyn täällä syömässä hyvin ja menen täällä ihanaan hotelliin yöksi. Lähilomailu kasvattaa suosiotaan ja voin hyvin ymmärtää miksi. On virkistävää nähdä oma ympäristö uusin silmin, ja etsiä täältä itselle parhaat jutut ja elämykset, joihin ei arkihässäkässä tartu.

Uusin silmin katsotaan niin ruoka-alalla kuin matkailussakin.

Mikä on sinulle se paras juttu? Mitä sinä näet lähelläsi?