Kolumni: Herätteleviä tilastoja

Tilastokeskuksen tuoreimmat luvut työikäisen väestön (20–64 -vuotiaiden) määrän kehityksestä Suomen eri kunnissa vuosina 2021-2040 ovat… no, suorastaan tyrmäävät.

Näiden lukujen valossa Suomessa on vain 6–7 kaupunkia ja seutukuntaa, joissa työikäisen väestön määrä vuonna 2040 on suurempi kuin nyt. Jokainen arvaa, että tuossa joukossa ovat muun muassa pääkaupunkiseutu, Turun, Tampereen ja Oulun seutu, Jyväskylä, Rovaniemi sekä Kuopio ja siinä se alkaa ollakin. Omasta maakunnastamme tähän joukkoon yltää vain Seinäjoki, kaikkien muiden eteläpohjalaisten kuntien luvut ovat raskaasti pakkasella.

Ennusteet ovat toki vain ennusteita eikä niiden toteutuminen sellaisenaan ole koskaan täysin varmaa. Aiempien vuosikymmenten ennusteet ovat saattaneet olla vielä pessimistisempiä eivätkä ne onneksemme ole läheskään aina toteutuneet kaikessa karmeudessaan.

Uskon kuitenkin, että tilastotiede, siinä missä muutkin tieteenalat, on kehittynyt aina vain tarkemmaksi muun muassa tietotekniikan ja erilaisten tekoälysovellusten myötä. Sen lisäksi näitä samaan suuntaan näyttäviä ennusteita ja barometreja on viime vuosina tehty useita ja niiden kaikkien viesti on sama: Suomi harmaantuu kiihtyvää vauhtia ja yhä useampi kunta ja seutukunta alkaa olla todellisten haasteiden edessä, ellei peräti kaulaa myöten ongelmissa. Tätä on se kuuluisa kestävyysvaje kaikessa arkisuudessaan.

Kun vielä otetaan huomioon, että noissa uusissa ennusteissa on jo otettu huomioon myös varsin mittava nettomaahanmuutto (arviolta 15 000 henkeä vuodessa), voidaan todeta, että jotain tarttis tehdä, jos haluamme pitää pyörät pyörimässä koko maassa myös 2040-luvulla ja siitä eteenpäin.

Ratkaisunkin tiedämme: entistä huomattavasti runsaampi työ- ja osaamisperäinen maahanmuutto, jonka prosesseja ja toimintamalleja, kotouttamista ja kielikoulutusta on ryhdyttävä kehittämään jo nyt, jotta ne ovat sujuvia ja tehokkaita, kun todellinen tarve iskee kaikessa karuudessaan.

Toisena vaihtoehtona on tietysti hyväksyä se tosiasia, että väki vähenee. Mutta siinä tapauksessa pidot tuskin paranevat.

Pertti Kinnunen

toimitusjohtaja

E-P:n kauppakamari