Kolumni: Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista

Kaupat ja mediat täyttyvät jo jouluhehkutuksesta, ja itselleni se on marraskuun pimeyteen ihan jees. Mietin mielelläni joululahjoja ja fiilistelen joulun mauilla ja odotuksella.

Sosiaalisessa mediassa kiertää vuosittainen muistutus siitä, miten ostamalla joululahjat pieniltä suomalaisyrityksiltä saa persoonallisten lahjojen lisäksi hyvän mielen itselleen ja etenkin paikallisille yrittäjille, joiden jouluun jokaisella ostoksella voi olla suurikin merkitys. Se on tärkeä muistutus.

”Vähemmän ja parempaa” on nykyään hyvä ohje aika moneen, ja sitä voisi pitää mielessä myös joululahjojen suhteen. Halppis-shoppailu-joulukrääsä-hypeen on helppo seota mukaan, mutta muistetaanhan välillä myös miettiä, mitä arvoja ostoksillamme tuemme. Pienelläkin summalla voi tehdä myös vastuullisia, ihania hankintoja. Eikä sen todellakaan tarvitse olla huonon omantunnon vaan ilon kautta!

Ainakin aikuisena on helppo arvostaa elämysten ja hemmottelun lisäksi myös ruokalahjoja. Ihan itse tehty on toki aina arvossaan, olettaen että se on jokseenkin syömäkelpoista eikä ole aiheuttanut leipojalleen hermoromahdusta. Valmiita, maukkaita ja yksilöllisiä herkkuja on saatavilla myös paikallisilta tuottajilta, ja niitä kelpaa hyvinkin antaa! Lahja lämmittää aina enemmän, kun sen mukana on arvoja ja tarina. Lähiruokalahjassa sitä tarinaa on mukava kertoa.

Ruoka liittyy toki jouluun muutenkin varsin keskeisesti. Joulupöytiin kannattaa valita sellaisia tuotteita, jotka edistävät ähkyn lisäksi hyvää mieltä niin itselle, läheisille kuin paikallisille tuottajillekin. Se tuo herkut myös heidän pöytäänsä. Lähiruokaa voi hankkia kauppojen lisäksi muun muassa Facebookissa toimivien REKO-lähiruokarinkien kautta suoraan tuottajilta itseltään. Uskallan luvata joulumieltä kaupan päälle, henkilökohtaisissa tapaamisissa on mukava fiilis.

”Kuiske kuuluu: Miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa?”