Kolumni: Hyvää kesää, Seinäjoki

Vaalit on käyty ja elokuussa uusi kunnallinen päättäjistö aloittaa työnsä. Seinäjoen kehittäminen jatkuu ja on selvää, että erilaisia epäkohtia koitetaan yhteistyöllä taas poistaa.

Kevät on ollut hyvien uutisten aikaa. Datakeskusinvestointi räjäytti median hiilinegatiivisuudellaan ja odotusarvollaan työpaikoista ja elinvoimasta. Jatkossakin on pidettävä huolta kaupungin maa- ja tonttivarannosta, jotta meillä on mahdollisuus vastaanottaa erilaisia investointeja. Tässä(kin) hankkeessa kaupungin rooli on tontin vuokraaminen, kunnallisen tekniikan mahdollistaminen ja tietenkin rakennusten luvittaminen.

Seinäjoen kaupungin menestys Suomen yrittäjäystävällisimpänä varmasti pönkittää investointeja ja sijoittumisia alueellemme. Pidetään siitä yhdessä hyvää huolta. Yrittäjät yrittävät ja kaupungin tulee mahdollistaa. Malttamattomana nyt vain odotellaan kuokan iskeytymistä maahan ja datakeskuksen rakentamisen konkreettista käynnistymistä.

Uusi valtuustokausi herättelee tarpeen tarkastella kaupunkistrategiaa. Valtuutetut pääsevätkin osallistumaan sen tekemiseen syksyllä. Sama koskee myös henkilökuntaamme, yrityksiä, yhteisöjä ja kaupunkilaisia.

Annan tässä muutaman vinkin teemoista, joihin vähintäänkin kannattaa olla vaikuttamassa: elinvoimaisuus, kaupungin eri osat ja niiden kehittäminen, ilmastonmuutos, asuntopolitiikka, brändityö, kansainvälisyys ja kaupungin talous. Aiheita on lukematon määrä, mutta uskoakseni ainakin nuo mainitut nousevat keskusteluihin.

Vaikka aiheita on paljon, tulisi lopputuloksena syntyä tiivis strategia, joka sisältää myös viestinnällisesti teräviä kärkiä. Itse pidän hyvin tärkeänä myös maakuntasuhteita. Niissä meillä kaupunkina on kokemukseni mukaan jonkin verran petrattavaa.

Yhteistyökyky ja keskinäinen luottamus eivät synny pelkillä juhlapuheilla, vaan vaativat tekoja ja pitkässä aikaikkunassa syntyvää luottamusta. Maakuntana olemme aika pieni ja edunvalvonnallisissa kysymyksissä, jos missään, yhteistyö on voimaa.

Maakunnallisia kysymyksiä ovat esimerkiksi saavutettavuus ja logistiikka, työvoiman saatavuus, korkeakoulutus, sote-asiat ja kansainvälistyminen.

Maakuntakeskus kaipaa elinvoimaista ja menestyvää maakuntaa ympärilleen ja toisin päin hyvä menestyvä maakunta tarvitsee mahdollisimman elinvoimaisen keskuskaupungin. Vastakkainasettelu pois ja yhteinen tsemppi tilalle.

Kesän helteet puskevat päälle ja onkin hyvä aika kiittää kaupunkilaisia, luottamushenkilöitämme ja henkilökuntaa menneestä talvesta ja keväästä. Samalla toivotan kaikille hyvää juhannusta.

Kesälomien jälkeen työt jatkuvat ja tavattoman monet mielenkiintoiset asiat odottavat Seinäjoen kaupunkia. Pidetään yhdessä koronavirus kurissa ja nautitaan vastuullisesti kesäkaupungin lukuisista tapahtumista niin maaseudun luonnossa kuin keskikaupungin vilinässä.

Juhannusterveisin

Jaakko Kiiskilä

kaupunginjohtaja Seinäjoki