Kolumni: Hyviä uutisia

Terveisiä Seinäjoelta! Täältä kuuluu hyviä uutisia: perheemme sai viettää yhdessä oikein mukavan joulun yhdessä pelaten sisällä ja ulkona, hyviä ruokia syöden ja leväten. Kiitollisina vietimme Vapahtajamme syntymäjuhlaa rauhassa läheistemme kesken. Saimme joulupäivänä pienen lumipeitteenkin ja se helpotti frisbeekiekkojen löytymistä heittojen jälkeen.

Uutisten täytyisi tietysti ylittää uutiskynnys ja sitähän nämä eivät ymmärrettävästi tee. Uutiskynnys sitä paitsi ylittyy usein huonoista uutisista.

Monet asiat ovat nykyään paremmin kuin ennen, vaikka nykyaikaa kauhistellaan ja entisaikaa usein ihannoidaankin. Mitä oikein ihannoidaan? Mummani nuoruuden aikaa, jolloin monet ihmiset kärsivät nälästä, vilusta ja puutteesta? Urhea, edesmennyt mummani menetti varhain äitinsä ja joutui lähteä pikkupiiaksi toisia palvelemaan, kun isänsä ei pystynyt yksin huolehtimaan lapsikatraasta. Ei ollut harrastuksia eikä kesälomia.

Kävisikö hyväksi uutiseksi koululaisten joululoma ja hyvät harrastusmahdollisuudet? Tekojäärata on hyvässä kunnossa ja ilmainen luistella. Laavuja ja kotia on ympäri Etelä-Pohjanmaata kaikkien käytössä. (Kurikan näkötorni oli niin korkea, että nuoriso uskalsi sinne kiivetä, minäkin vapisevin jaloin.) Frisbeegolf-ratoja löytyy useita ympäri maakuntaa ja ovat täysin ilmaisia.

Käykö uutiseksi terveys tänäänkin? Hyvä kirja? Käsityö, joka vie ajantajun, eikä sillä ole väliä, kun pyhäpäivä seuraa toistaan?

Kauhean vuoden 2020 ollessa lopuillaan teen päätöksen klikata vähemmän valmiita, karmeita uutisia, jotka on usein kaupallisesti valittu myymään mahdollisimman paljon. Aion seurata aikaani kyllä, mutta harkitsen, mitä luen, katson ja kuinka usein sitä teen. Teen lisäksi omaa journalismia: pysähdyn hyvien asioiden äärelle, annan tilaa hyville kirjoille, läheisille, liikunnalle, unelle, käsillä tekemiselle. Hyvät asiat tapahtuvat hitaasti, eivätkä edistä sometilin algoritmeja, mutta mitä väliä sillä on?

Hyvää uutta vuotta! Kati Nummensalo

Kaupunginvaltuutettu, Pohjanmaan KD-piirin puheenjohtaja