Kolumni: Ihmismuistin lyhyt oppimäärä

Viulisti Pekka Kuusisto sen ilmaisi ensimmäisenä. Miten h-vetissä tämän on annettu tapahtua ?

Siitäpä siitä, koronasta on kyse, taas. Jokseenkin hölmöltä tuntuu nykytilanne, sillä tartunnat ovat nousukiidossa kohti kevään lukemia. Jossittelu, miksi näin kävi, on turhaa. Väsymistä? Sitäkin. Kyllästymistä rajoitteisiin - aivan varmasti.

Onko suomalainen mielenlaatu sellainen, että jos jotain ei ehdottomasti ja alleviivaten kielletä,se on siis sallittua? Näinhän kävi, kun aukiolo- ja muita rajoituksia alettiin höllätä. Baariin vaan tappiin asti ja laulu raikaamaan. Skopjeen tuttuja moikkamaan? Sinne.

Enää ei viittilöidä kiukkuisesti hypermarketteihin tai kahviloihin salaa livahtaneiden, yli seitsemänkymppisten mummojen ruokottomasta välinpitämättömyydestä, eikä liioin nuorisolaisista, ”jotka eivät välitä mistään mitään”. Nyt puhutaan meistä, jotka olemme unohtaneet alkeellisimmatkin tavat välttää covid 19 - tartuntaa. Turvavälit, käsien huolellinen pesu & desinfiointi…mitä näitä nyt olikaan.

Viranomaisten ristiriitainen ja epäselvä viestintä kansalaisten suuntaan on korostanut yksilötason toiminnan merkitystä.Ei tarvitse olla järin lahjakas ymmärtääkseen, että vastuu on jokaisella itsellään. Vapauteen on aina kuulunut vastuu, niin nytkin.

Maskisuositus on aluellemme saatu; näkyykö niitä missään? Eipä juuri.

Olen antanut itselleni kertoa tilanteista, joissa maskin asentelu kasvoille on ”kiusallista” ja ”huomiota herättävää”. Miksi ihmeessä? Terve itsesuojeluvaisto määrittää inhimillistä käytöstä pitkälle, ja hyvä niin. Mitä sitten, jos kadulla katsellaan perään hymähdellen? Sitä sitten, että naureskelun kohde osoittaa huomioivansa myös kanssaeläjät. Siinäkin tapauksessa, ettei ole edes altistaja.

Maaliskuun koronajysäykseen verrattuna tilanne on pykälän verran parempi nyt. Ällistys koronan edessä ei ole niin tavaton. Kehitteillä oleva rokote tosin odotuttaa itseään. Sairastamisen seurauksena saadun immuniteetin varaan on nykytiedon varassa turha laskea, vaikka itänaapurissa vastikään lanseerattu Sputnik V –rokote sellaisen suvereenisti antaa. Putinin mukaan.

Taas yksi turhanpäiväinen kirjoitus ja kannanotto koronaan.Pitäis tuokin ämmä huolen omista asioistaan. Niinpä niin.

Jätän tämän nyt siitä huolimatta tähän.

Tiina Rantahalvari

viestintäassistentti