Kolumni: Ilmapiiri muutoksessa

Näillä seuduilla Jumalaan uskomisen ilmapiiri on säilynyt melko suotuisana. Tähän on ainakin kaksi syytä: Aikaisempien sukupolvien jättämä hyvä perintö sekä uskollisten seurakuntalaisten rukous. Onko ilmapiiri alkanut muuttua ja Jeesuksen kutsu tulkaa minun luokseni vaientua?

Viime aikoina on voimistunut vaatimus, että seurakunnan työntekijän pitämä koulun päivänavaus täytyy olla tunnustukseton. Ei virttä, ei varjeluksen pyytämistä eikä siunauksen toivottamista koulupäivään. Kukaan ei tällaista halua, mutta tätä vallitseva ilmapiiri vaatii. Vallitseva ilmapiiri, pieni äänekäs joukko, pitää yllä jatkuvaa uhkaa kanteluista. Kynsille tulee, jos tunnustuksettomuudesta livetään vähänkin.

Eräässä koulussa rehtori joutui pinteeseen, kun seurakunnan työntekijä puhui mikkelinpäivän alla enkeleistä. Päätös tästä oli pienemmän riesan tie: Ei enää seurakunnan pitämiä päivänavauksia tuossa koulussa.

Ei ole helppoa kenttäpiispallakaan. Vuosi sitten hän kantoi huolta yleisestä moraalittomuudesta varottaen synnistä. Hän mainitsi elämää murentavan uskottomuuden sekä perheen ja avioliiton aseman heikentymisen. Somekohu äityi niin rajuksi, että kenraali piti hänelle puhuttelun. Kirkon johdonkin ottaessa etäisyyttä kenttäpiispan tekstiin, pienemmän riesan tie hänelle oli kieltää kirjoittamansa teksti ja pyytää kaikilta anteeksi.

Meteli laantui, eikä puolustusvoimat joutunut vaikeuksiin. Kuin varmistaakseen perääntymisen kenttäpiispa Pekka Särkiö murehtiikin nyt, että kutsuntatilaisuuksien seurakunnan kolmen minuutin tervehdykset ovat joillakin paikkakunnilla tulleet liian julistuksellisiksi. Varmistaakseen, ettei seurakunnan muutaman minuutin tervehdyksessä harjoiteta uskontoa, kenttäpiispa valjasti piispat asialle. Viesti tuli selväksi: ei julisteta, tervehditään vain. Mitähän siitä tulisi, jos sisäministeri laatisi yhtä tarkat ohjeet kaupungin edustajalle tämän kutsuntatervehdykseen.

Kansankirkko on muutoksessa. Läheiset suhteet yhteiskunnan eri toimijoihin eivät enää ole itsestäänselvyys. Vaikka ihmiset arvostavat yhteyttä, näkymätön ilmapiiri pyrkii estämään sitä. Tässä on myös mahdollisuus. Kun yksi ovi menee kiinni, toinen avautuu. Seurakuntalaisilla on yhä vapaus toimia. Tumma pilvi maamme yllä ei ole synkkä. Se voi tarkoittaa herätyksen sadetta Jumalaa kaipaavalle kansalle.

Tapio Hirvilammi

kappalainen, Seinäjoki