Kolumni: Jaksaa jaksaa!

Ihmiset ovat alkaneet suorittamaan elämää, minä mukaan lukien. Suorituskeskeisyys on levinnyt opiskeluista ja työelämästä myös vapaa-ajalle. Haluamme koko ajan olla parempia jokaisella elämämme osa-alueella.

Itse tarkkailen elämääni erilaisten mittareiden kautta, ja yritän kehittää itseäni niiden avulla. Seuraan appien avulla untani, askelmäärääni, juomani veden ja liikuntani määrää sekä sykettäni. Näiden mittareiden lisäksi olen asettanut tavoitteita, joiden kautta kuvittelen kehittävän itseäni. Tänä vuonna pyrin lukemaan 100 kirjaa.

Huolimatta näistä kaikista mittareista, en koe kehittyväni tarpeeksi. Sen sijaan, että luottaisimme itseemme, käytämme mittareita, joissa ei ole maaliviivaa. Niiden mukaan emme voi ikinä ole valmiita, ja sosiaalinen media vahvistaa tätä mielikuvaa. Siinä missä minun tavoitteeni on lukea 100 kirjaa, joku toinen lukee 200. On aina joku parempi ja upeampi. Elämästä on tullut suoritus, joka ei ole koskaan valmis.

Tämä loputon itsensä kehittäminen uuvuttaa. Ei enää riitä, että on hyvä yhdessä asiassa, vaan pitäisi taitaa kaikki kaikesta. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitsee aikaa, jota ei yleensä ole tarpeeksi. Usein tuo aika löytyy leikkaamalla unesta ja ruokailuhetkistä. Minulle on täysin normaalia aina silloin tällöin valvoa aamuneljään tehden asioita, joita en muuten ehtisi tehdä. Tästä syntyy paradoksi, sillä saan lisää aikaa päiviini nukkumalla vähemmän, mutta niin tekemällä muut suoritukseni heikkenevät ja laiminlyön perustarpeeni.

Väsymys on normalisoitunut osaksi arkielämää, ja pirteänä olo on luksusta. Lupaamme itsellemme aina uudestaan, että tämän viikon jälkeen rentoudumme. Aina tulee jotakin tärkeämpää tekemistä, ja lepääminen lykkääntyy taas eteenpäin. Kirsikkana kakun päälle väsymyskin aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta, koska se kertoo siitä, miten on epäonnistunut ylläpitämään kokonaisvaltaisesta hyvinvointia.

Monen olisi hyvä opetella uudestaan, miten nukutaan hyvin ja syödään säännöllisesti. Riittävästä levosta pitää tehdä taas trendikästä.

Sofia Leinonen

Seinäjoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja