Kolumni: Jalokivi muuttaa kaupunkikuvaa

Seinäjoen Yrittäjät otti kantaa Seinäjoen asemanseudun kehittämiseen ja pyrki kannanotossaan miettimään asiaa todella isossa kuvassa. Asiaa tutkittiin laajasti ja lisäksi mietittiin mitä tapahtuu vuosikymmenten päässä, kun kaikki on valmiina ja paikallaan. Kun asiaa oikein porukalla pohti, syntyi kaikkiaan 7-sivuinen raportti siitä, miten tuo käyttämätön maa-alueiden ”jalokivi” tulee muuttamaan kaupunkikuvaa ja osaksi myös vahvistamaan koko maakuntaamme.

Tästä vuodesta saamme hyvän kuvan siitä mitä tapahtuu, kun maakuntakeskus hiljenee. Ei tämä ainakaan vaihtoehto ole. Menetämme kesän aikana koko maakunnan alueella ainakin 50 miljoonan euron edestä ulkopuolista ostovoimaa. Tämä kannattaa muistaa, kun palaamme toivottavasti normaaliin tapahtumakesään 2021.

No, miten tämä liittyy asemanseutuun? Kun se aikanaan saadaan koottua kasaan, tulee siitä yksi selkeä vetovoimatekijä, joka heijastaa laajasti myös lähialueillemme, esimerkiksi matkailun parissa.

Viimeisten kahden kuukauden aikana on tullut lenkkeiltyä paljon. Silmiin pistävää on ollut se, että kaupunkikuva on siistiytynyt aivan valtavasti. Puita kaatuu, pihoista katoaa ylimääräinen roina ja ihmiset ovat iloisina perusasioiden äärellä, ulkona.

Seinäjoen jäteasemalla on jono aivan kuin ämpärien jakoon, kun risuja viedään pois vaivoista. Kiitos seinäjokiset, teette omalla panoksellanne ison palveluksen kaupunkimme vetovoimaisuuden eteen, kun joku harkitsee paluumuuttoa tai sijoittumista kaupunkiimme ja kiertelee asuntoalueita mietintämyssy päässä. Jatkakaa samaan malliin!

Kesän kynnyksellä myös pikkuhiljaa urheilun tyhjiö on täyttymässä, kun pesäpallo ja jalkapallo pääsevät aloittamaan sarjansa. Rajoitteet ovat vielä kovia ja paljon kovia päätöksiä pitää vielä tehdä, että tästä mennään myös tulevaisuuteen.

Toivottavasti kova työ, jota taustoissa tehdään, kantaa hedelmää ja voimme vähän hyödyntää sitä panostusta, mikä kaupungissamme on hienosti tehty olosuhteisiin. Oma tavoitteemme on ollut jo pitkään saada esimerkiksi 40-50 prosentin katsomokapasiteetti käyttöön ja toimia sen kanssa vastuullisesti – terveydestä huolehtien.

Etelä-Pohjanmaa on ennenkin nostanut koko Suomen! Tehdään se tälläkin kertaa, yhdessä!

Ossi Viljanen

Seinäjoen Yrittäjät puheenjohtaja