Kolumni: Järviterapiaa

Kesä on ollut uskomaton säiden puolesta. Lämpömittareiden luona on ihmetelty ja ulkona hymyilty kilpaa auringon kanssa. Akut on nyt totisesti ladattu aurinkoenergialla tulevaa syksyä varten. Ihoa hellivät auringonsäteet ja helteet muistunevat hyvin etäisesti mieleen, kun anorakin huppua saa kiristää tiukemmalle syyssateiden piiskatessa kasvoja.

Tänä kesänä samettiset järvi- ja merivedet ovat tarjonneet viilennystä helletuskaan. Omakohtaisesti parhaimmat kesämuistot liittyvät luonnonvesissä liikkumiseen. Uiminen on tarjonnut koko perheelle iloa ja nautintoa. Vapaus, keveys ja liike – helpotuksen keidas ankaran aromaisen kuumuuden keskellä.

Punkaharjun Puruvesi täytti sydämeni kauneudellaan. Veden kirkkaus, jatkuva auringonpaiste, järven eläinten elämä ja upeat auringonlaskut on talletettu syvälle sisimpään. Pääsin kokeilemaan Puruvedellä ensimmäistä kertaa myös suppailua. Meloimme esikoisen kanssa pitkin järven selkää ja pienempikin pääsi laudalle kyytiin. Veden päällä hiljalleen lipuminen rauhoitti ja levollinen olotila sai unohtamaan kaiken. Tyyni mieli kuvastui tyynestä veden pinnasta. Vakaasti seisten melominen toi tunteen yhtäaikaisesta vahvuudesta ja keveydestä.

Hiljentyminen luonnonvesillä on kuin järven tarjoamaa terapiaa. Olet läsnä omana itsenäsi, hyväksyttynä ja rakastettuna. Sinun paikkasi on juuri tässä: valmiina ja paljaana. Olet tärkeä osa kokonaisuutta – ilman suorituksia, ilman mitään. Nämä pienet ohikiitävät hetket tuntuvat ikiaikaisen suurilta ja mahtavilta. Ne ammennetaan ehtymättömästä lähteestä, suuresta salaperäisestä, joka availee lumoavia verhojaan vain luonnon keskellä antautujalle.

Toivon, että sinäkin olet saanut ammennettua luonnon voimavaroja ja aurinkoisia muistoja omaan aarrearkkuusi. Näiden pienten hetkien muistaminen ja kokemusten kutominen eläviksi mielikuviksi auttaa sinua jaksamaan vaikeuksien tai syysmyrskyjen keskellä. Koska niitäkin tulee.

Mari Kalliolahti-Oja

Työterveyspsykologi, mindfulness-ohjaaja, työhyvinvointikouluttaja, urheilupsykologi

>>>>>>> Stashed changes