Kolumni: Joka kuuseen kurkottaa…

Onko tuttu sananlaskun alku? Jokainen osaa jatkaa tätä lausetta. Sananlaskun idea on iskostettu suomalaisiin syvään. Ei saa liikaa haaveilla tai unelmoida kuita taivaalta. Eikä varsinkaan kokeilla, epäonnistuu kuitenkin. Olet liian vähän sitä ja liian paljon tuota. Kun sitten päätät ja sanot tavoitteesi ääneen, niin kuulet oman pääsi sisällä tai jopa muiden ääneen sanomana lauseita:

”Eihän sulla oo mitään kokemusta tuollaasesta.”

”Ei kukaan muukaan oo tuollaasella itteänsä elättänyt.”

”Älä nyt hulluja puhu!”

Viimeisimmän THL:n toteuttaman valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulokset on vuodelta 2017. Miettikää, sen mukaan 8–9-luokkalaisista lähes 30 prosenttia tuntee, että elämällä ei ole päämäärää ja tarkoitusta. Lähes 10 prosenttia samasta ikäryhmästä kokee, ettei ole tärkeä osa luokkayhteisöään. Lähes 20 prosenttia kertoo, ettei hänellä ole yhtään ystävää tai tuntee itsensä yksinäiseksi. ME-säätiön mukaan Suomessa on arvioiden mukaan noin 60 000 15–19-vuotiasta koulutuksen ja työn ulkopuolella olevaa nuorta. Luvut ovat laskeneet, mutta silti, määrät ovat isoja. Tällainen satuttaa minua äitinä.

Nyt on muuten niin, että me lopetamme tämän. Nyt. Tästä päivästä eteenpäin me arvostamme toistemme unelmia ja tuemme niiden saavuttamisessa. Kysymme mitä kuuluu ja katsomme silmiin. Olemme kiinnostuneita toistemme ajatuksista. Etenkin lasten ja nuorten kanssa, mutta myös työpaikoilla, harrastuksissa ja arkipäivän kohtaamisissa. Tähän haastaa mukaan myös Ilmajoen Anna mun olla mä -teemavuosi ja Seinäjoen Tehdään hyvä fiilis -kampanja.

Liian moni pitää pienet ja suuret unelmansa sisällänsä. Älä pidä. Unelmilla on sellainen hauska puoli, että kun ne sanoo ääneen ja joku vielä nyökkää ja sanoo ”Anna palaa”, niin unelmilla on tapana toteutua. Ei välttämättä heti – ne vaatii päätöksiä ja töitä, mutta lopulta ne toteutuu. Unelmoi. Sano se ääneen. Tee töitä unelmasi eteen. Otetaan sananlaskulle käyttöön uusi loppu Mikko Harjun biisistä:

…voi kaiken saavuttaa.

Pauliina Hautamäki

kunnanvaltuutettu, Ilmajoki