Kolumni: Joka päivä on ystävänpäivä

Yhteinen, toinen toistemme kanssa vietetty aika tekee elämästä rikasta. Kuulua johonkin ja tulla kohdatuksi lämmittävät jokaisen sydäntä. Ystävän tai tuttavan läsnäolo ja apu elämässä on arvokasta.

Tarvitsemme toisiamme. Mikä onkaan parempi hetki nostaa näitä tärkeitä aiheita esille kuin ystävänpäivä? Tiesitkö muuten, että ystävänpäivää alettiin viettää Suomessa vuonna 1979 Tampereen sydänyhdistyksen aloitteesta?

Tilastokeskuksen mukaan ystävien tapaaminen on vähentynyt viime vuosina merkittävästi. Huolestuttavaa on, että monilla suomalaisilla ei ole lainkaan ystäviä.

Kaupungin keskusta-alueella asuvista kolmella prosentilla ja harvaan asutulla maaseudulla asuvista kahdeksalla prosentilla ei tilastojen mukaan ollut ystäviä.

75 vuotta täyttäneistä 12 prosentilla ei ollut ystäviä. Vielä vuonna 2002 ystäviä tapasi päivittäin lähes joka neljäs, mutta vuonna 2017 enää 15 prosenttia. Ikä vaikutti merkittävästi ystävien tapaamiseen. Mitä vanhemmasta ihmisestä oli kyse, sitä vähemmän hän näytti tapaavan ystäviään.

Sydänyhdistykset tarjoavat monipuolista toimintaa ja kohtaamisia arjessa ympäri vuoden. Toiminta sydänyhdistyksissä tarjoaa mielekästä tekemistä, uusia tuttavia sekä myös luotettavaa tietoa ja kannustavaa tukea. Sydänyhdistyksissä tavoitteena on, että kukaan ei jäisi yksin.

Toiminta ja mukaan tuleminen Seinäjoen Sydänyhdistykseen on mitä mainioin paikka luoda uusia suhteita. Nurmossa, Peräseinäjoella, Seinäjoen keskustassa ja Ylistarossa kerran kuussa kokoontuvat kerhomme ovat kaikille avoimia tilaisuuksia ja hyvä mahdollisuus saada uusia tuttavia ja ystäviä. Ystävänpäivä on joka päivä. Pidetään ystävistä ja toisistamme huolta.

Seinäjoen Sydänyhdistyksen aktiivit ovat jakamassa halauksia, laulamassa sydänlauluja sekä juttelemassa toiminnastamme ystävänpäivänä 14. helmikuuta Y-talon Friski-pisteellä kello 9-14.

Marja Leena Mustonen

Seinäjoen Sydänyhdistys puheenjohtaja