Kolumni: Jutellaanko vähän koronapassista?

Käsi pystyyn hän, joka ei ole kuullutkaan koronapassin käyttöönotosta myös Seinäjoella? Sitähän minäkin. Jokainen on siitä kuullut, jokaisella on siitä jonkinmoinen mielipide.

En näe ainuttakaan syytä, miksei rokotesuojan osoittavaa koronapassia voisi mutinoitta hyväksyä. Oikeuttaisihan se pääsemään illanistujaisiin lempikuppilaan ystävien kanssa ja jäämään sinne siihen joukkoon, joilla passi on. Dokumentti osoittaa koronasuojan olevan edes näennäisesti kunnossa.

Rokotekriittiset salaliittoteorioiden kehittäjät ovat passin myötä aktivoituneet uudelle levelille. Nyt he raivoavat paitsi ”koronapassin aiheuttamasta syrjinnästä ja eriarvoistumisesta, jopa ihmisoikeusrikkomuksista”. Tämän on huomannut myös Helsingin yliopiston media- ja viestintätieteiden professori Esa Väliverronen. Hänen mukaansa kokemus vapauden rajoittamisesta on omiaan aktivoimaan aggression. Luulenpa ravintoloiden henkilökunnan Seinäjoellakin saaneen passittomilta osansa ei-niin-fiksusta käytöksestä.

Passihan itsessään ei eriarvoista tai syrji ketään, saatikka loukkaa ihmisoikeuksia. Jokaisella yli 12-vuotiaalla kansalaisella on oikeus, ei velvollisuus, ottaa pandemiaa vastaan suojaavat tuplapiikit. Joko oikeuttaan käyttää tai jättää käyttämättä. Aikaa on ollut.

Oikeuden käyttämättä jättämistä on tarpeetonta verhota syrjinnäksi, ihmisoikeusrikkomukseksi tai ihmisten jakamiseksi kasteihin. Ainut olematon peruste väittämille on se, kuinka yksilö itse toimii rokotteiden suhteen. Jos tätä piikittämättömyyttään, itse aiheutettua epäkohtaa, yksilö käyttää kilpenään öyhöttäessään somessa viikosta toiseen, en ymmärrä.

Toistaiseksi koronapassia kysellään vain anniskelupaikkojen ovilla ja sisätiloissa. Näkisin ravintola-alan toimijoiden kannalta tasapuolisena sen, että näillä sairastuvuusluvuilla passin käyttö laajenisi myös erilaisiin tapahtumiin ja yleisötilaisuuksiin. Nyt yksi toimijasektori, Maran siipien suojassa toimiva yrittäjärypäs on joutunut näyttävään somemaalitukseen.

Suomalainen demokratia tunnetaan kirkasotsaisena ja yksilön oikeuksia kunnioittavana ilmiönä maailmalla. On ainakin tunnettu. Koronan aiheuttama pahoinvointi on syönyt jokaisen voimavaroja, päättäjien uskottavuutta ja yleistä ilmapiiriä pahasti pakkaselle.

Josko koronapassi nähtäisiin negaatioiden sijaan häivähdyksenä paremmasta? Ei tahrita sitä disinformaatiolla, ei suolleta vihapuhetta tai oksenneta omaa pahaa oloa somealustoille.

Tiina Rantahalvari

freelance-toimittaja