Kolumni: Juupas – eipäs

Nyt on alkanut Suomen sulkutila, ei kun ei vissiin olekaan. Ei se ainakaan Etelä-Pohjanmaalla vaikuta juuri mihinkään.

Eivät yläkoulut täällä Etelä-Pohjanmaalla olekaan etäopetuksessa, vaikka hallitus niin suositteli. Oppilaitoksista lähetettiin jo ohjeet ennen talvilomaa etäkouluun siirtymisestä loman jälkeen. Se peruttiin kesken loman avin päätöksellä. Yli 12-vuotiaiden joukkueharrastukset näyttivät ministeriön tiedotuksesta menevän tauolle kolmeksi viikoksi, mutta eivät menneetkään.

Ravintoloiden sulku kai on voimassa, tai ei taida ollakaan, kun lakimuutos ei olekaan vielä voimassa. Ravintoloiden omistajat kyselevät, mikä oikein on voimassa, missä ja koska.

Perjantaina oli suuret otsikot, kuinka vaalit voidaan järjestää turvallisesti, mutta seuraavana päivänä vaalit otettiin ja siirrettiin parilla kuukaudella eteenpäin, koska THL lateli suuret tartuntalukuskenaariot. THL toki perui puheensa pian sen jälkeen, ettei se ihan niin tarkoittanut.

Kokoontumisrajoituksissa ollaan seilattu lokakuun jälkeen kymmenen ja kahdenkymmenen henkilön välillä. Talvilomaviikko oli monille epäselvä, mikä on voimassa, koska edellinen kokoontumisrajoitus loppui 1.3. ja se paljon puhuttu sulku alkaa 8.3.

Ministeriö sanoo yhtä, koronanyrkki toista, avi ja kunnat omat versionsa. Nämä suositukset ja rajoitukset ovat usein ristiriidassa keskenään.

Ymmärrän hyvin koronan tuomat haasteet, eihän oikein mikään voi olla niin kuin ennen. Otan kyllä vakavasti suositukset ja rajoitukset ja noudatan niitä. Nyt on vain minulla ja valtavan monilla muilla mennyt kuppi nurin, kun emme tiedä, ketä uskoa ja mistä tiedon löytää.

Yrittäkää aikuiset ihmiset päästä keskusteluyhteyteen siellä vallan huipulla ja avatkaa vasta sitten suunne, kun olette sopineet, kuka mistäkin asiasta päättää, mitkä rajoitukset koskevat mitäkin aluetta ja koska ja mistä tiedon löytää.

Kati Nummensalo

kaupunginvaltuutettu, KD.

Seinäjoki